Vragen over geheime stukken Holland World

Bart Boele

Op de openbare website van Holland World staat meer over het themapark dan de (geheime) informatie die B en W van Haarlemmermeer aan de gemeenteraad hebben gegeven.

Raadslid Anneke van der Veer vindt dat niet kunnen. De gemeenteraad kreeg een document waar geheimhouding op rust. Van der Veer wil nu van B en W weten welke economische of financiële motieven zij hadden om de gemeenteraad geheimhouding op te leggen.

Verder stelt Van der Veer dat in de media en de eigen website van Holland World sprake is van de ondertekening van een contract door de gemeente Haarlemmermeer met IDS, de initiatiefnemer van Holland World. Zij wil weten wat voor contract dat is en of er financiële verplichtingen voor de gemeente aan vast zitten. Voor de zekerheid vraagt ze ook maar of de gemeente garant staat voor de plannen van IDS en of zo’n initiatief Europees moet worden aanbesteed. Haarlemmermeer heeft nogal wat garantstellingen afgegeven voor bedrijfsinitiatieven en is een aantal keren in de fout gegaan bij aanbestedingen.

Van der Veer vindt het vreemd dat de voortgangsrapportage van Park21, waarin Holland World moet komen, niet door de gemeente openbaar is gemaakt. Ze vraagt B en W om dat alsnog te doen.

Holland World zegt op de website dat politiek draagvlak een vereiste is voor het themapark. Zorgen maakt ze zich wel: „IDS wijst op het feit dat er nog geen enkele beslissing over het project is genomen. Daar hebben gemeenteraad en inwoners vooralsnog geen zicht op dus laten we dit aannemen. Boerenslimheid echter doet wenkbrauwen wel fronzen. Een geregistreerd trademark, opgerichte vennootschap, een sterk en kapitaalkrachtig developmentteam, nieuwsberichten met als titel ’unlimited leisure expansion’.”

Van der Veer: „Twee wethouders van de gemeente Haarlemmermeer die met het realiseren van een project van dergelijke omvang en exposure zoals Holland World een onuitwisbaar en indrukwekkend stempel kunnen drukken op hun ’politieke loopbaan’. Bewonderingswaardig, dat vooral. Van harte gegund dus niets op tegen. Maar wanneer de gemeenteraad in haar functie als vertegenwoordiger van de inwoners en ondernemers van Haarlemmermeer niet bijzonder kritisch en alert blijft op dit utopische project, is zij geen knip voor de neus waard. Dus niet weer een rondje boter en suiker.”

De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft heel veel bevoegdheden gedelegeerd aan het college van B en W, soms zonder daar zelf erg in te hebben.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers heeft dat onlangs aan de kaak gesteld. Hij wil een overzicht krijgen van alle zaken die de raad aan B en W heeft gedelegeerd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.