Raad omarmt museumplan

Bart Boele
Hoofddorp

De gemeenteraad van Haarlemmermeer stelt met liefde twee miljoen euro beschikbaar voor een nieuw museum in Cruquius.

PvdA’er Willem Klijn vindt zelfs dat cultureel wethouder Derk Reneman (VVD) best wat meer geld aan dit doel mag besteden. Ook Nicole Mulder vindt twee miljoen wat zuinigjes en pleit voor een ruimere steun van de gemeente. Van Arjo van Bezooijen (Christenunie-SGP) mag er ook wel iets meer aan worden uitgegeven.

Zo niet Renemans eigen VVD. Beryl van Straten vindt anderhalf miljoen wel genoeg. De wethouder maar vooral de stichting die het museum wil bouwen en exploiteren moeten meer geld halen bij sponsors, maar ook bij provincie, de stichting Leefbaarheid Schiphol en het Hoogheemraadschap Rijnland vindt zij.

Die stelling is tegen het zere been van Herman Koning (CDA). Hij wijst Van Straten erop dat de hele plannenmakerij rond een lokaal museum lang geleden is begonnen met een voorstel van achttien miljoen. Dat is steeds verder uitgekleed tot het nu over twee miljoen voor de gemeente gaat. ,,Het is een beetje kinderachtig van de VVD om dan nu nog te zeggen dat er best nog vijf ton af kan.’’ Van Straten vindt dat de financiële situatie van de gemeente nu anders is dan toen er plannen werden gemaakt die tot achttien miljoen euro gingen kosten. Koning: ,,De basis van de financiële problemen waar we nu mee te maken hebben ligt bij projecten als het omleggen van de A9, de bouw van sportcomplex SKWA in Hoofddorp en de aanleg van een nieuw honkbalstadion ernaast. Dat zijn allemaal kindjes van de VVD waarvan we nu de rekening betalen’’, aldus de CDA’er.

De ruimhartigheid waar PvdA, GroenLinks en de Christenunie voor pleiten, ondersteunt wethouder Reneman niet. ,,Twee miljoen is het maximum voor de gemeente. Er ligt een realistisch plan van het museumbestuur die dat voldoende vindt. Dat bestuur is geen baby. Als het museum het voldoende vindt, vind ik dat ook. Het risico van bouw en exploitatie is voor de stichting en die stelt met dit plan dat aan te kunnen. Als het Historisch Museum, Meer-Historie en museumgemaal De Cruquius op één locatie zitten bespaart dat al genoeg kosten.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.