Meerlanden goed bezig met aanpak van stank in Rijsenhout

Hoofddorp

Stankoverlast of niet, afvalbedrijf Meerlanden in Rijsenhout is op de goede weg en krijgt alle steun van de Haarlemmermeerse gemeenteraad.

Dat is de conclusie van een raadsvergadering over de stankoverlast, die lokale partij HAP had aangevraagd. De enige medestander in de HAP-stelling dat er meer moet gebeuren om de stankoverlast aan te pakken blijkt de andere lokale partij, Een Haarlemmermeer.

De rest van de gemeenteraad heeft alle vertrouwen in de nieuwe directie van Meerlanden, die sinds twee jaar aan de slag is. Onder leiding van directeur Angeline Kierkels heeft Meerlanden contact gezocht met omwonenden die onder de stankoverlast hebben te lijden. En er is een deskundig bureau ingehuurd dat een rapport heeft geproduceerd waarin staat wat het bedrijf moet doen om de stankoverlast tot aanvaardbare proporties te beperken.

Voor HAP-fractievoorzitter Johan Rip is dat niet genoeg. Hij wijst er op dat het niet vreemd dat de buren ’knettergek’ worden als de stank tot in de vezels van de gordijnen van hun huis zit. Rip stelt dat er sinds 2011 zo slecht naar de omwonenden en hun klachten is geluisterd dat er wantrouwen is ontstaan. Dat moet aangepakt worden.

Hij wijst er op dat de buren de menghal aanwijzen als bron van de stank, terwijl dat in het deskundig rapport wordt ontkend.

De wens van Rip dat Meerlanden het vertrouwen van de omwonenden moet herstellen, wordt volgens de andere partijen nou juist door de nieuwe directie uitgevoerd.

D66-wethouder John Nederstigt onderstreept dat. ,,Wij hebben de klachten van omwonenden altijd uitermate serieus genomen’’, zegt hij. ,,Wij zijn blij met een organisatie als de Meerlanden die een plan van aanpak heeft laten maken en dat uitvoert. Er is een ambitie in duurzaamheid, we moeten het de tijd geven om de geurhinder op te lossen.’’

Rip wilde zich niet neerleggen bij het vertrouwen in de toekomst van de andere partijen, omdat het wantrouwen van de omwonenden dat in het verleden is opgebouwd niet zo makkelijk kan worden weggenomen. Dat bleek ook uit de bijdrage van twee insprekers, buren van de Meerlanden. Zij wezen op veel gedane beloften die niet zijn nagekomen. ,,Hoe lang gaat het nog door, wanneer worden onze klachten serieus genomen’’, vroeg Jacco van de Laarse zich af. ,,Wij wonen naast de Meerlanden en het stinkt als een bunzing.’’

Suggesties van Rip om het oude bedrijfsterrein aan de Aarlanderweg op te knappen of Meerlanden te verhuizen werden door de rest van de gemeenteraad afgewezen. Meerlanden wordt gezien als een zelfstandig bedrijf. De gemeente heeft geen invloed op de bedrijfsvoering .

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.