Eerste planten de grond in voor Zwanenburgse buurttuin Wilg en Es

Bezoekers van de feestelijke opening gaan zelf aan de slag in de nieuwe buurttuin.© United Photos/Rob van Wieringen

Annemieke Windt
Zwanenburg

Het braakliggende stuk grond aan de Wilgenlaan in Zwanenburg verandert langzaam in een buurttuin met groenten, fruitbomen en aardbeienplantjes.

Daarmee krijgt het terrein een nieuwe invulling. ,,Het ligt er zeker al twintig jaar verloren bij”, vertelt Esther Velzeboer, initiatiefnemer van de Buurttuin Wilg en Es. Het lapje grond werd vooral gebruikt als uitlaatplaats voor handen. Die mogen nu alleen aangelijnd de tuin op.

Het idee van de tuin, waarbij buurtbewoners samen de handen uit de mouwen steken en kunnen profiteren van zelf geteelde groenten, ontstond in haar eigen moestuin. ,,Ik kende de schooltuintjes uit Amsterdam en ben gaan praten met de school en de gemeente. Daar is de combinatie van schooltuinen en een gemeenschappelijke moestuin uit voortgekomen.”

Er komen ook schooltuintjes van dertig vierkante meter voor de kinderen van de naastgelegen basisschool 8 Baan. Polder-ecoloog Henk Nijenhuis waarschuwt de hobbytuinders voor tegenvallers onderweg. ,,Dan heb je net gezaaid en komen de duiven langs voor een maaltje.”

Straatstenen

Bij de feestelijke opening kan het publiek direct aan de slag. ,,Ik ben er goed in om mensen aan het werk te zetten”, meldt Velzeboer in haar toespraak.

Om vervolgens de bezoekers op te roepen straatstenen naar de tuin te sjouwen, zodat er direct paadjes aangelegd kunnen worden. Verder gaan de aardappels de grond in en wordt een haag van fruitbomen geplant.

Velzeboer: ,,We mogen de tuin zeker voor twee jaar gebruiken. Er zijn wel plannen voor nieuwbouw, maar door de regelgeving rondom Schiphol is het lastig.”

Oogsten

Het bedenken wat er precies in de tuin wordt geplant en wanneer de zaadjes de grond in moeten, had nogal wat voeten in de aarde. ,,We hebben een kernteam van vijf personen eraan werken. De groenten moeten elkaar op een goede manier opvolgen, zodat er het hele seizoen iets te oogsten valt.”

Via de Facebookpagina kunnen belangstellenden lezen wat er op de tuin moet gebeuren en welke groenten geoogst gaan worden.

Hoe de verdeling van de - hopelijk - rijke oogst gaat verlopen, dat weet Velzeboer nog niet precies. ,,We moeten met elkaar nog gaan uitvinden hoe we dat het handigste kunnen doen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.