In memoriam: Jan Polak

Leontien van Engelen
haarlem

De Haarlemse beeldend kunstenaar Jan Polak is dinsdagmorgen na een ziekbed overleden. Polak werd op 5 september 1947 geboren in Posterholt, in de buurt van Roermond. Vorige maand was in ’Castellvm Aqvae’, de expositieruimte in Bloemendaal van Harry en Corrie Swaak, een laatste overzichtstentoonstelling van schilderijen en werk op papier van Polak te zien.

De kunstenaar was ondanks zijn ziekte betrokken bij het samenstellen van die expositie waarin vooral de laatste vijfentwintig jaar van zijn werk centraal stond. Het samenstellen deed hij met collega-kunstenaar Helmuth van Galen en Polak werd daarbij naar eigen zeggen ’aangenaam verrast’ door zijn eigen oude werk.

De laatste vijfentwintig jaar verschoof de thematiek van Polak van de concrete, zichtbare werkelijkheid naar daar onderliggende patronen. Vanaf 2011 overheersten geometrische rasterpatronen zijn werk.

In een interview met deze krant typeerde Harry Swaak van Castellvm Aqvae Polak als ’een schilders schilder’. Onderschat door zijn bescheidenheid maar voor Swaak ’een van zijn artistieke Haarlemse Helden’.

Swaak noemt de laatste tentoonstelling van Polak in een ter gelegenheid daarvan verschenen boekwerkje een ’prachtig overzicht van een voltooid kunstenaarschap.’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.