De strijd van een fervent dierenactivist

Ad Heesbeen

Naast veel  supporters heeft hem dat vijanden opgeleverd die betrokken zijn bij stroperij en politieke invloed hebben. In een omstreden rechtszaak werden Wiek, zijn vrouw en de WFFT onlangs schuldig bevonden aan het illegaal houden van wilde dieren.

Het leidde tot boetes van ruim 720 euro, een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een bijzonder complimentje, waarin de rechter het goede werk van de dierenbeschermers prijst. Gefrustreerd over de in zijn ogen onterechte en politiek gemotiveerde uitspraak, is Wiek in beroep gegaan.

Over het opvangcentrum van de WFFT zweven gibbons in grote kooien heen en weer, zeldzame reeën rennen door het bos. Even verderop begint het enorme terrein dat de olifanten tot hun beschikking hebben. De dikhuiden zijn gered van Thai die de dieren bijvoorbeeld gebruikten om trektochten met toeristen mee te maken. De olifanten zijn een goed voorbeeld van de dieren die een nieuw thuis krijgen: nog net op tijd geredde slachtoffers van stroperij en dierenmishandeling.

Wiek begon zijn opvangcentrum twaalf jaar geleden. Aanleiding was een aap die uit de handen van stropers was bevrijd. De Nederlander nam zich voor een geschikte opvangplek voor het dier te vinden. Toen die er niet bleek te zijn, begon hij het WFFT Wildlife Rescue Center. De organisatie is uitgegroeid tot een opvangcentrum met 37 betaalde krachten en veertig vrijwilligers. Voor de vierhonderd dieren beschikt het centrum over 29 hectare grond.

In januari 2012 publiceerde de dierenbeschermer een opiniestuk in de Thaise krant The Nation waarin hij de autoriteiten ervan beschuldigde betrokken te zijn bij de illegale handel in jonge, wilde olifanten. Enkele weken later vond in zijn opvangcentrum een inval plaats. Een intimiderend moment met tientallen gewapende mannen die de dieren met stokken te lijf gingen.  Het Thaise Staatsbosbeheer nam ruim honderd dieren in beslag en begon een rechtszaak waarin de Bredanaar onlangs werd veroordeeld.

Een poging om hem stil te krijgen, stelt Wiek. En niet de eerste. Toen het opvangcentrum in 2003 net een paar jaar actief was, werd zijn auto eens beschoten. Een jaar later zette iemand een pistool tegen zijn hoofd.  Ondanks de intimidaties en dreigementen wil Wiek niet van ophouden weten.

De Nederlander wil zijn levensverhaal vastleggen in een biografie. Om mensen te inspireren dromen waar te maken. En om te vertellen dat hij niet in het paradijs woont, zoals vaak wordt gedacht. ,,Ik sta ‘s ochtends mijn balkon en dan zie ik beren en olifanten. Maar vaak zit ik dan de rest van de dag e-mails te beantwoorden.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.