Vier ton extra voor aanpak onkruid in Haarlem

© Archief

Annalaura Molducci
Haarlem

Het gaat beter met de Haarlemse financiën en dus is er geld voor de aanpak van onkruid. Haarlem ging als één van de eerste gemeenten zonder gif werken. De milieuvriendelijke aanpak is duurzaam maar ook veel duurder en dus moet er vier ton bij.

Oppositiepartij SP vindt dat best veel voor ’wat sprietjes tussen stoeptegels’. De partij heeft het onderwerp op de agenda gezet. Anne Feite Bloem (SP): ,,Als ik moet kiezen voor het opknappen van gaten in de weg of grassprietjes kies ik voor het eerste.”

Daphne Huysse (GroenLinks) is blij dat GroenLinks-wethouder Rob van Doorn in 2012 besloot chemievrij onkruid te bestrijden in de stad. ,,Maar dat vergt nu eenmaal een andere duurdere aanpak. Maar we moeten wat slimmer opereren en ook op meer sporen.”

Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) vindt een ’verloederde buitenruimte’ geen goede zaak. ,,Het college moet niet net doen alsof er ineens vier ton extra nodig is. Dat wisten we al heel lang. U belazert ons een beetje.”

Huysse stelt voor op tijd te maaien. D66 is het eens met de SP dat vier ton erbij voor onkruidbestrijding veel geld is. De vier ton is volgens Misja de Groot (D66) niet goed onderbouwd. ,,Kijken we ook naar andere gemeenten hoe zij het doen”, vraagt De Groot zich af.

Jac Amand (Trots) stelt voor om meer te schoffelen. Daarvoor zijn mensen nodig. Of geiten. ,,Ik heb geiten die kunnen overal het groen weghalen.”

Volgens het CDA ziet de stad er best aardig uit.

Er wordt ook wel degelijk geschoffeld, stelt Jur Visser. ,,Ze komen misschien niet elke week maaien maar het gaat over het algemeen goed. Er zijn wel plekken waar het minder is zoals achterin Meerwijk en Molenwijk in Schalkwijk. Burgers kunnen hun eigen straat en stoep misschien ook wel doen.”

Een voorstel om mensen in de bijstand te laten schoffelen stuit op weerstand bij de SP. Bloem: ,,Waarom niet tegen een CAO-loon?” Wethouder Cora-Yfke Sikkema komt bij de kadernota met een onkruidvoorstel van vier ton.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.