Twee delen tegelijk

Hanneke van den Berg

Eindelijk snapt een uitgeverij eens hoe vervelend het is als je bij een serieverhaal lange tijd moet wachten op het vervolg.

Doorgaans duurt het minimaal een jaar tot deel 2 verschijnt. Uitgeverij Clavis besloot het eens anders te doen en de boeken ’Spoorloos’ en ’Een andere wereld’ tegelijkertijd uit te geven. En dat leest echt heerlijk.

Het leukste aan deze twee boeken is de grote verrassing die de lezer krijgt bij het lezen van deel 2. De antwoorden die je in deel 1 nog niet had, worden in het vervolg gegeven en zijn echt heel anders dan vooraf gedacht. De Finse schrijfster Salla Simukka werd hiervoor bekroond met ’Beste jeugdboek van Finland’. En dat is meer dan terecht.

De boeken spelen zich af in de toekomst. In het eerste deel loopt de 15-jarige Emmi Aalto weg van huis. Ze verstopt zich en als ze na een paar dagen weer tevoorschijn komt, zijn alle mensen opeens verdwenen. Ze is moederziel alleen. Na een tijdje ontmoet ze een ander meisje en een jongen en gaan ze samen op zoek naar een antwoord op hun vraag: Waar is iedereen? Even lijkt het leuk om alles uit winkels te kunnen pakken, maar vooral Emmi wordt gek van de stilte.

Wie beide boeken tegelijk koopt, moet deel 2 even verstoppen. Dan is de verrassing daarna des te groter.

Salla Simukka: ’Spoorloos’ en ’Een andere wereld’.

Vert. Sophie Kuiper. Uitg. Clavis, €17,95 per stuk.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.