COC Kennemerland wil ook naar basisschool

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

COC Kennemerland wil voorlichting gaan geven over verliefdheid in de laatste twee groepen van de basisscholen. Verliefdheid, ook op iemand van het eigen geslacht, komt onvoldoende aan bod, stelt Nadieh Rijnbergen van het COC Kennemerland. Het COC behartigt de belangen van homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen.

Volgens haar heeft de Tweede Kamer eerder een wetsvoorstel aangenomen om homoseksualiteit verplicht te behandelen op basisscholen en middelbare scholen. Op de meeste middelbare scholen komen de voorlichters van COC Kennemerland al langs, maar deze voorlichting bestaat nog niet op basisscholen. Rijnbergen zoekt namens het COC vrijwilligers om, na een training, dit gevoelige onderwerp bespreekbaar te maken in de klas.

Vanuit het basisonderwijs klinkt tegenwoordig het geluid dat de lessen terug moeten naar de basis: rekenen, taal en topografie. Randzaken, zoals milieueducatie of bezoekjes aan het museum, slokken te veel tijd op en zouden moeten worden beperkt.

Een les over verliefdheid door een vertegenwoordiger van het COC lijkt ook tot die randzaken te behoren. Maar Nadieh Rijnbergen is het oneens met deze visie. ,,Hoe vroeger kinderen horen over homoseksualiteit en verliefdheid, des te beter. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Nadieh is nu 25 en wist als elfjarige niet dat het bestond dat meisjes ook op meisjes konden vallen. ,,Als ik als jong meisje had geweten dat het een optie is om lesbisch te zijn, had ik daar veel baat bij gehad.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.