Wienen: clubhuis Trailer Trash Travellers jaar dicht

Jacob van der Meulen

Burgemeester Jos Wienen denkt een nieuwe slag te kunnen uitdelen aan motorclub Trailer Trash Travellers. De vondst van acht xtc-pillen in het clubhuis aan het Tennispad moet volgens hem op basis van de Opiumwet leiden tot een sluiting van twaalf maanden.

Wienen legde de sluiting op enkele dagen nadat de politie een inval deed in het clubgebouw dat de motorclub deelt met de Stichting Haarlemmers voor Haarlemmers. De politie hield daarbij een 29-jarige Haarlemmer aan omdat hij nog een celstraf van 29 dagen moet uitzitten. Een man van 32 uit Heerhugowaard bleek munitie en acht xtc-pillen op zak te hebben. Een 39-jarige man uit Den Haag moest een nog openstaande boete van tienduizend euro betalen. Naar een 51-jarige man met onbekende woonplaats werd vergeefs gezocht vanwege een helingzaak. Al vrij snel na de aanhouding werden de clubleden weer vrijgelaten.

Volgens Wienen vormen de acht aangetroffen xtc-pillen een handelsvoorraad harddrugs. Op grond van de Opiumwet kan hij daarom een sluiting van twaalf maanden opleggen. Daarbij is overigens niet van belang dat de pillen feitelijk ter plekke ook zijn verhandeld, zo baseert Wienen zich op een uitspraak van de Raad van State.

De Trailer Trash Travellers hebben zich na de inval meteen beklaagd over het ’disproportionele geweld’ dat de politie bij de inval zou hebben gebruikt. Terwijl de deur volgens hen gewoon openstond, werd besloten met een stormram binnen te komen. Nu noemt de juridisch adviseur van de motorclub, Jim Mollet, ook de sluitingsmaatregel disproportioneel. ,,Er zijn eerdere controles bij ons geweest en toen is er nooit enig laakbaar of verwijtbaar handelen geconstateerd. De pillen en patronen waren ook niet openlijk aanwezig en er was geen sprake van handel in deze artikelen.’’ Mollet heeft dan ook bezwaar gemaakt tegen de sluiting.

Mollet heeft van enkele clubleden gehoord dat zij de betreffende xtc-pillen en de patronen op de toegangsweg naar het clubhuis hadden gevonden. Ze besloten deze naar eigen zeggen mee te nemen omdat ze een gevaar voor passanten of honden zouden kunnen vormen. Mollet: ,,Op een later tijdstip zouden ze deze inleveren bij het bevoegd gezag.’’ De vondst kan gevolgen hebben voor de 32-jarige verdachte uit Heerhugowaard, want hij was voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

Er loopt nog een bodemprocedure van de gemeente om de Trailer Trash Travellers definitief uit het voormalige clubhuis van Young Boys te krijgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.