Kunstroof in Vijfhuizen maakt tongen los

Paul van der Kooij
Vijfhuizen

Kunstenaar Robert Roelink hoopt vooral dat de diefstal van een opblaaskrokodil uit de slotgracht van het Kunstfort 'niet voor niets is gebeurd'. En met ieder verhaal dat wordt verteld over de kunstroof annex kwajongensstreek voegt een nieuw verhaal zich bij de verhalen die hij toch al wil vertellen.

Met één verhaal zou hij wel moeite hebben: dat de dief de plastic buit plompverloren heeft gedumpt in water of bossen. We ’verspillen toch al te veel’ en ’vinden het veel te normaal dat bijna ieder stukje groente in cellofaan is ingepakt’.

Bezoekers van de expositie ’Blow up!’, nog tot 22 juni in en rond het Kunstfort te zien, lopen ook niet zomaar door een kamer van ’plastic soep’ of langs een Alice in Wonderland-achtige bloem die zich lijkt te voeden met onze wegwerptasjes.

Het zijn vingerwijzingen naar onze wegwerpmaatschappij. Tegelijk wil de kunstenaar er duidelijk mee maken dat ons vele plastic heel goed een tweede leven kan krijgen.

Roofdieren

Alleen de krokodillen voor de slotgracht kocht hij kant en klaar. Voordat hij ze te water liet, een steen of magneet aan hun touw, spoot hij nog wel wat fluorescerende verf op hun oppoppende ogen.

Ook in het donker moet duidelijk zijn dat hier een ’Plastic invasie’ plaatsvindt, zoals de installatie heet. ’What we eat is what we are’, is de ondertitel. Dergelijke teksten kunnen op het oprukkende plastic slaan, maar ook op principes als ’eten of gegeten worden’. Wie zijn hier trouwens roofdieren? Die krokodillen? En wij dan? Waar willen die dieren zich eigenlijk op storten? Op de tweebenige prooien die over de slotbrug lopen of de (plastic) omelet die daarachter ronddrijft?

Drie euro

De dieren kosten drie euro per stuk. Toen buren zaterdag mailden dat nummer twaalf was gestolen, deed Roelink dan ook geen aangifte. Want ja, wat zeg je over de buit?

De dader hoeft van hem ook niet aan de schandpaal. Integendeel: wanneer die de krokodil terugbrengt, kan hij op een schouderklopje rekenen. ,,Het levert ook weer extra publiciteit op’’, weet de kunstenaar. ,,En, hopelijk, ook weer extra interesse voor de tentoonstelling of mijn workshops Blow Up-kunst.’’

Leuk

Ook overbuurman Sjoerd Barteling blijkt enthousiast. ,,Een hele leuke kwajongensstreek’’, noemt hij het. ,,Als ik nog jong was geweest, had ik het ook gedaan.’’ Er is één ding waar hij een beetje mee zit: dat de dieven ook het schepnetje hebben meegenomen. Daarmee konden de krokodillen, als ze op hun rug dreven, nu juist worden omgekeerd: ,,Dát hadden de jongelui niet moeten doen.’’

De Bartelingen zaten vrijdagavond lekker aan een wijntje toen vrouw Rina plotsklaps een krokodil over de dijk zag snellen, de bek hoog in de lucht. Even dacht ze te veel te hebben gedronken. Toen de echtelieden er veel ’gegil en gedoe’ bij hoorden, wisten ze dat er echt iets gaande was.

Foto's

Met haar mobieltje maakte ze twee foto’s van het gebeuren die uiteindelijk de Facebookpagina van het Kunstfort haalden. Erg duidelijk zijn die niet: ,,De jongelui waren al aardig op weg naar de Ringvaart en - mogelijk - Haarlem-Schalkwijk. Meer dan wat benen heb ik eigenlijk niet gezien. Het was, zo te zien, ook niet zo makkelijk met zo’n beest weg te komen op de fiets.’’

Op de vraag of er een nieuwe krokodil komt, antwoordt Roelink: ,,Natuurlijk.’’ Ook die zal hij aan de pijp vastmaken onderaan de dijk. Want daar hoort het dier gewoon.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.