Proveniershof Haarlem wil hogere dagvergoeding van Ymere

Fokke Zaagsma
Haarlem

De bewoners van het Proveniershof willen een hogere dagvergoeding van Ymere als men binnenkort het huis tijdelijk moet verlaten voor de asbestsanering. Corporatie Ymere is bereid tot overleg, maar wil de klus in elk geval deze zomer klaren: 'Er moet hoe dan ook gesaneerd worden'.

Tot ongenoegen van de bewoners van het Proveniershof werden vrijdag drie zeecontainers in de tuin geplaatst. Terrashouders werkzaam aan de Grote Houtstraat wisten van niets en er was nog geen vergunning van de gemeente. ,,Het was een ware overval'', stelt Proveniershofbewoner Dick Stegenga.

Ook de organisatie van de Vijfhoekkunstroute (die op 16, 17 en 18 mei wordt gehouden en waarvan de Provenierstuin een van de locaties is) werd pas op het laatste moment op de hoogste gesteld. Volgens Ymere blijft ondanks de plaatsing van de drie containers genoeg ruimte over voor de beeldentuin van de Vijfhoekkunstroute.

Beschilderen

,,De tent zou tussen de containers kunnen worden geplaatst, en de beeldentuin kan dan in het achterste gedeelte worden gerealiseerd'', zegt projectleider Hugo van Wees van Ymere. De organisatie van de Vijfhoekkunstroute krijgt de vrijheid om de nog witte containers door kunstenaars te laten beschilderen. Het evenement kan in elk geval doorgang vinden.

Het algemene probleem is dat de verwarmingsketel in het centrale ketelhuis nodig moet worden vervangen en dat er asbest zit in de ruimte waarin de ketel zich bevindt.

Huisbezoek Van Wees: ,,Bij de meeste bewoners hebben we een huisbezoek afgelegd waarin de wensen en vragen zijn besproken. We doen de sanering stap voor stap, de bewoners die tijdelijk ergens anders worden gehuisvest ontvangen van ons een werkdagvergoeding van vijftig euro. Daar zijn we overigens niet toe verplicht. We proberen aan ieders wensen tegemoet te komen door voor iedereen met een goede oplossing te komen.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.