Berlijnse ’bleekneusjes’ te gast in De Zilk

Harold Meijer en Marlou ter Horst hebben twee en halve week de Berlijnse Dominik en Jylien in huis.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Annemieke Windt
De Zilk

Het moet even wennen zijn voor de achtjarige Dominik en Jylien uit Berlijn. De twee jongens logeren via Europa Kinderhulp bij Harold Meijer en Marlou ter Horst, waar ze naar hartenlust buiten kunnen ravotten.

De twee jongens zijn wat vroeger ’bleekneusjes’ werd genoemd. Kinderen uit de grote stad die het thuis moeilijk hebben. ,,Ze wonen in die grote grauwe Oost-Duitse flats met een paar speeltoestellen ertussen. Jylien vertelde dat zijn grootste droom is dat ze een balkon krijgen. De moeder van Dominik werkt lange dagen en is weinig thuis. Hij komt thuis wanneer het uitkomt en zorgt voor zijn eigen eten”, vertelt Meijer. ,,Hier hebben ze ineens structuur en worden ze tot de orde geroepen als dat nodig is.”

Voetballen

Het is de eerste keer dat Meijer en Ter Horst gastouder zijn. ,,We hebben samen vijf kinderen en die zijn allemaal het huis uit. Ik las erover in een lokale krant en het leek me wel een goed idee”, vertelt Ter Horst. ,,Het is een manier om iets terug te doen voor andere mensen’’, valt Meijer haar bij. De twee jongens zijn sinds maandag bij ze in huis. ,,Ze kenden elkaar van te voren nog niet. Wij dachten dat het beter was om twee kinderen hier te laten logeren, omdat ze dan samen kunnen spelen.”

Voor Europa Kinderhulp is het belangrijk dat gastouders de kinderen een paar jaar achter elkaar kunnen ontvangen om zo een positieve invloed op hun leven te kunnen hebben, legt Meijer uit. ,,Het lijkt cynisch, dat je kinderen een paar weken in huis neemt, ze een heel ander leven laat zien en ze dan weer naar huis stuurt. Maar het gaat erom dat we een band opbouwen en ze een ander venster op de wereld kunnen bieden. Dat het leven wat ze nu hebben, niet zo hoeft te blijven. Uit de verhalen die we hebben gehoord, blijkt dat de vakanties een positieve invloed op het leven van de kinderen kunnen hebben.”

Dominik en Jylien lijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Ze voetballen in de grote tuin, bouwen met Lego of maken ruzie als de bal in het water belandt. Als ze iets niet zint, dan willen ze graag via Ter Horst verhaal halen. ,,Jullie moeten het samen oplossen”, houdt die ze voor, terwijl ze even het Duitse woord voor ’klikspaan’ opzoekt. ,,Ze zijn thuis weinig gewend. Er is geen structuur in hun leven. Ze komen naar huis wanneer het hun uitkomt. Ze komen aandacht te kort.”

Zwemles

Van de organisatie hoeven de gastouders niets bijzonders met de kinderen te doen. ,,Maar we hebben van het Oranje hotel in Noordwijk zwemlessen aangeboden gekregen, dus we gaan iedere dag naar het zwembad. Dominik durft niet te zwemmen. Een vriendin had kaarten voor een attractiepark dus daar gaan we ook nog naartoe”, vertelt Ter Horst. Verder blijkt de speeltuin in De Zilk voor de twee al een heel avontuur te zijn. ,,Die houden we op het programma.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.