Toolenburgerplas-Run als lokker voor hét meer van Hoofddorp

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Hoewel de eerste Toolenburgerplas-Run vorig jaar direct al een succes was, met 470 lopers, moet de tweede editie nog beter worden. Zo beginnen de 12-plussers ditmaal op het brede pad achter de flats bij de busbaan en lopen ze eerst richting zuiden.

Bij restaurant Long Island, het startpunt van vorig jaar, verdrongen ze elkaar. Ook na de finish is veel meer ruimte dan bij de editie van 2014. Door alle voorzieningen daar, zagen de lopers niet meer waar ze heen moesten en ’stroopte het nogal op’.

De zevende juni van 2015 biedt ook veel meer extraatjes. Zo valt er het nodige te sporten, naast het genieten van demonstraties van politie, brandweer en de Nederlandse Newfoundlander Club.

Sportfair

De Sportfair, vorig jaar nog op andere dag gehouden, is namelijk naar dezelfde zondag gehaald. Zo’n tachtig verenigingen laten dan graag zien wat er in de polder mogelijk is op sportgebied. Ze doen dat op het terrein achter restaurant De Lieveling, maar ook op het water. Daar kan onder meer worden geroeid en gezeild.

De Duikvereniging Nieuw-Vennep is op het land én op het water te vinden. Voor de allerjongsten legt de club een groot bassin neer, waar met zuurstofflessen kan worden geoefend. De wat ouderen mogen onder begeleiding de plas in. Zo is er de hele dag wat te doen, voor een hopelijk groot publiek. Vorig jaar werd de run ’s avonds gelopen, wat een geluk bleek op een dag met temperaturen van zo’n 33 graden Celcius. Nu is het aan het eind van de ochtend en het begin van de middag rennen geblazen. Het startschot voor de lopers van acht tot en met twaalf jaar is in één klap de opening van de Sportfair. Al is het beachvolleyballen dan al een uurtje bezig.

En voordat de oudere lopers van start gaan, kort na het middaguur, hebben de 4 tot en 7-jarigen en de net iets ouderen hun prijzen al binnen. Want vorig jaar bleken ze te ongeduldig om op de 12-plussers te wachten.

De derde ronde

Organisator Theo Vermeulen hoopt op zo’n vijfhonderd lopers. Honderd lopers onder de dertien - die één kilometer rennen rond De Lieveling - en vierhonderd daar boven. Die ’ouderen’ mogen kiezen uit 3,2 kilometer (één rondje plas), 6,4 (twee rondjes) of 9,6 kilometer (drie rondjes).

Vermeulen is voorzitter van de wijkvereniging Toolenburg die de run met Atletiek Vereniging Haarlemmermeer trekt: ,,Veel van hun leden lopen hier en weten hoe lekker het is. Geen wegen die je over moet steken. Je ziet steeds het water en er zitten een paar pittige heuveltjes in het rondje plas.’’

Hij hoopt bovenal dat het een recreatieve loop blijft: ,,Natuurlijk, we begrijpen dat mensen iets willen neerzetten. Een snelle tijd is prima. Maar we willen niet dat het internationale wedstrijd wordt. Mensen moeten lekkere rondjes rond een plas willen lopen die steeds mooier wordt.’’

Fitness

Zo vindt hij het ’helemaal passen’ dat er inmiddels op vijf verschillende plekken langs de looproute fitnessapparaten staan. Verder is hij blij dat hard gewerkt wordt aan een betere waterkwaliteit van de kleine plas en er inmiddels vijf speeltoestellen op het strand staan. ,,Die zorgen dat de jeugd tot en met vijf jaar daar meer te zoeken heeft. Ook op dagen dat ze nog niet het water in kunnen, zie je hoe ze lekker aan het spelen zijn. En de ouders zitten er op bankjes bij.’’

Hoe blij hij ook is dat de plas bij zijn wijk ligt, hij wil de zevende juni graag duidelijk maken dat de plas van iedereen is. ,,Er mag best wat meer gebruik van worden gemaakt.’’

Meer info: wijkraad-toolenburg.nl en https://www.facebook.com/pages/Wijkraad-Toolenburg/

Voor Nepal en jezelf

Het Nepal-project van Toolenburger Henk Lulf steunen en er ook zelf beter van worden. Dat kan door te raden hoeveel kilometer de deelnemers van de Toolenburgerplas-Run bij elkaar hebben gelopen en daar een bijdrage bij te doen.

Het op die manier ingezamelde geld kan mooi worden gebruikt om de schade te herstellen aan de scholen die Lulf steunt. En de winnaar mag naar huis met een cheque van een woninginrichter, ter waarde van 250 euro.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.