Creatieve oase in hartje Mokum

Marja van Spaandonk
Amsterdam

Waar hop, mout en water ooit werden omgetoverd tot heerlijk donkerbruin stoutbier, is sinds een half jaar een heel ander soort levendigheid te vinden: Bed & breakfast Stout & Co.

Gastheren Steven Delva en Stefan Bennenbroek mixen in het fraaie pand moeiteloos wonen en werken met logeren. Bij binnenkomst maak je meteen kennis met die symbiose, want de ontvangst vindt plaats op de werkvloer van hun bedrijven in de interieur- en landschapsarchitectuur. Ze vertellen graag en enthousiast over hun werk. Steven: ,,Het is fijn om te weten wat er onder jouw logeerkamer gebeurt. Dat slaapt nog een stukje lekkerder.’’

Stefan en zijn Vlaamse partner Steven begonnen in eerste instantie op de begane grond van dit pand met hun ontwerpstudio’s en al snel bedachten ze dat op de eerste verdieping een bed & breakfast heel goed zou passen. En nu zijn ze bezig met het bouwen van hun eigen huis daar weer bovenop en er zijn stiekem ook nog plannen voor het creatief invullen van de garage. Het pand is gebouwd op de fundamenten van brouwerij De Gekroonde Valk. Een reusachtig beeld van een valk op een sokkel in de ’voortuin’ van de B & B herinnert hier nog aan.

Royaal dakterras

De plek van Stout & Co is ongeëvenaard voor Amsterdam. De vijf kamers grenzen allen met hun eigen voordeur aan een royaal dakterras met veel beplanting, terwijl je aan de andere zijde van de doorzonlogeerkamers de Amsterdamse gemoedelijkheid van de stad ervaart. ,,De zon schijnt hier ’s ochtends vroeg al op het terras en de hele omgeving is groen. Als je goed luistert, hoor je de apen van Artis zo nu en dan zelfs brullen. En dat terwijl je in het centrum zit’’, zegt Steven.

De eigenaars lieten geen detail aan het toeval over in het gehele pand. Alles is gloednieuw opgebouwd, met respect voor de geschiedenis en de omgeving. ,,We gebruikten alleen maar pure materialen. Ons uitgangspunt voor het ontwerp waren de bestaande stalen raamkozijnen.’’ Elke kamer is ingericht met zelfontworpen meubels van Puur Plus, het bedrijf van Stefan, in combinatie met vintage design. Alle vijf kamers zijn even luxe, maar kregen elk hun eigen kleurenthema.

Met 35 vierkante meter leefoppervlak zijn ze behoorlijk royaal. Steven en Stefan zijn zelf nog jong en daarom vinden ze het vanzelfsprekend ook andere jonge creatievelingen een platform te geven. In de kamers wisselt daarom de kunst en fotografie aan de muren regelmatig.

,,We werken samen met het designplatform De Invasie. Wij geven hiermee Belgische ontwerpers een kans om zich te presenteren en contacten te leggen met producenten in Nederland’’, zegt Steven terwijl hij wijst op een muurschildering in de ontbijtruimte. ,,Het is een handgeschilderde plattegrond met allerlei door ons uitgekozen hotspots. We vinden het leuk om onze gasten persoonlijke tips te geven voor de leukste restaurants, cafés, exposities en andere inspirerende plekken.’’

Lekker ruiken

Ook qua verzorging zit het goed bij Stout & co. De badkamer is voorzien van beautyproducten van het Australische merk Aésop, lekker ruikend en op basis van botanische extracten. De minibar is royaal gevuld met lokaal bier van brouwerij ’t IJ en biologische snacks. Stefan: ,,Het zou gek zijn als je hier een Twix in een plastic verpakking aan zou treffen. Ook het ontbijt is een feestje. We bakken zelf brood en serveren huisgemaakte granola. Gisteren bracht een lokale imker hier pasgeslingerde honing van bijen uit de stad. Wie weet lokken we in de toekomst zelf ook een bijenvolkje voor onze eigen honing.’’ De gastheren zijn vrijwel altijd aanwezig op de locatie, ook doordat ze er werken en wonen. ,,We vinden het heel leuk om een praatje te maken met onze gasten. Hier gaan de rolluiken niet dicht om vijf uur. Er is altijd gezellige bedrijvigheid en dat trekt leuke gasten. Laatst zaten we om drie uur ’s middags nog te ontbijten met een stel grafisch vormgevers dat hier een nachtje sliep. En er komen zelfs Amsterdammers slapen.’’

Designtips

De Ceuvel

Delva Landscape Architects is gevestigd op de begane grond van B & B Stout & Co. Het is het bedrijf van gastheer Steven Delva. Hij heeft ook nog een vestiging in Antwerpen. Steven en Stefan sturen hun gasten met liefde naar een van de lopende projecten, omdat dit een vernieuwende blik geeft op de stad Amsterdam. Zuiverend Park De Ceuvel is een duurzame en creatieve hotspot in aanbouw op de plek van een oude scheepswerf in Amsterdam Noord. Hier zijn woonarken op de wal getrokken en creatieve en sociale ondernemingen vinden er hun plek. De Ceuvel is genomineerd voor een Dutch Design Award.

www.deceuvel.nl en www.delva.la

Brouwerij ’t IJ

Wie logeert op de plek van een voormalige brouwerij, krijgt vanzelf zin in een verfrissend biertje. In de minibar van Stout & Co staan koele flesjes ambachtelijk speciaalbier van Brouwerij ’t IJ. Deze brouwerij is gevestigd in de buurt van de bed en breakfast. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen en een biertje te bestellen in het proeflokaal. Fijn: je hebt geen bob meer nodig als je bij Stout & Co slaapt en de biertjes net iets té lekker smaakten.

www.brouwerijhetij.nl

Café Modern

Café Modern is geen café, maar een klein, gezellig restaurantje met een fijne sfeer en een no-nonsense menu dat elke week anders is. Chef Sander van Melick kookt met liefde een vijfgangenmenu voor zijn gasten. Neem een gratis veerpontje achter het Centraal Station om er te komen, want café Modern is gevestigd in Amsterdam Noord, in een oud bankgebouw. Je kunt zelfs een kijkje nemen in de oude kluis.

www.modernamsterdam.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.