Kinderboeken mee op vakantie

Hanneke van den Berg

Fijne kinderboeken, voor in de auto of in het vakantiehuisje. In alle soorten en maten.

Zoekboek

Peuters zullen lange tijd zoet zijn op de achterbank, op weg naar het zonnige Zuiden, met dit zoekboek vol kleurige plaatjes. Niet alleen beleven ze veel plezier aan het zoeken naar allerlei voorwerpen op de grappige tekeningen, maar ook leren ze allerlei nieuwe woordjes. Vader of moeder op de passagiersstoel kunnen steeds een plaatje aanwijzen en het woord erbij zeggen, waarna het kind op zoek gaat naar het voorwerp. Wedden dat de lange rit voorbij is voordat ze er erg in hebben?

Marion Billet: Met de kleintjes de wereld rond. Uitg. Gottmer, €13,95

 

Wegdromen op muziek

Het is een van de mooiste boekenseries van de laatste jaren: de operaboeken van Frank Groothof en Thé Tjong-Khing. Groothof trekt met zijn operabewerkingen voor kinderen altijd volle zalen en met de boeken (met cd!) kunnen ze nog lang nagenieten, of er voor het eerst kennis mee maken. Ook ’De toverfluit’, met fraaie liedteksten van Harrie Geelen, is weer een juweeltje. In het boek wordt het verhaal in het kort naverteld en met de muziek kun je heerlijk wegdromen.

Frank Groothof en Thé Tjong-Khing: De toverfluit.

Uitg. Gottmer, €19,95

Lekker vrolijk prentenboek

Toegegeven, de prinses in dit prentenboek is een beetje cliché: verwend, onaardig en kattig tegen het personeel. Maar dat valt alleen volwassenen op. Voor peuters en kleuters hoort een prinses nou eenmaal zo te zijn. Het verhaal over de jarige prinses is lief en grappig. Ze eist zoveel cadeau’s voor haar verjaardag, dat het paleis letterlijk bezwijkt onder het gewicht. Haar vader is nog binnen en opeens realiseert de prinses zich dat het waardevolste in haar leven nog onder het puin ligt: haar vader.

Carys Hart: De prinses en de pakjes. UItg. Gottmer, €13,95.

Dieren toen

’De dierentoen’, ja echt, zo heet dit prentenboek. Omdat het over dieren gaat die mogelijk op de Ark van Noah hebben meegelift. Oorspronkelijk verscheen dit prachtige, grote boek vol litho’s in 191. Bladerend door ’De dierentoen’ van de Franse kunstenaar André Hellé, lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

De tijger, de giraffe, de paradijsvogel, de maraboe, de schildpad en de kameel, je blijft er heel lang naar kijken. Zó zou je ze zelf ook wel willen uitbeelden.

Misschien niet echt handig voor in de auto, gezien het formaat, maar wel heel erg mooi.

André Hellé: De dierentoen. Uitg. De Harmonie, €19,90

Loomen op vakantie

Kinderen zijn euforisch bij de aanblik van de dozen vol elastiekjes. Ouders vaak wat minder, omdat het materiaal in de dozen niet zelden van slechte kwaliteit is en je uiteindelijk gedwongen bent betere haaknaalden (met ijzeren haakje) en duurdere elastiekjes te kopen. Maar hoe dan ook: het is een rage en kinderen - jongens en meisjes - zijn er urenlang zoet mee. Dit boekje biedt talloze tips voor allerlei technieken.

Hippe sieraden met elastiekjes. Uitg. Deltas, €6,50.

Kookboek voor jongens

Op zich is het natuurlijk niet nodig om aparte kookboeken voor jongens en meisjes te maken. Maar jongens die het nog wat gênant vinden om met een schort om in de keuken te staan, nemen die stap misschien wat makkelijker als ze een ’Kookboek voor jongens’ op het aanrecht kunnen leggen.

Het boek telt meer dan veertig recepten. Elk recept wordt stap voor stap uitgelegd, dus ook beginnelingen in de keuken kunnen hier prima mee uit de voeten.

Abigail Whateley: Het leukste kookboek voor jongens. Uitg. Deltas, €14,95

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.