Iets maken geeft voldoening

Ed Brouwer

Hoewel je met banen in de techniek in toenemende je hoofd gebruikt, blijft het echte handwerk op veel plekken onmisbaar. En daar is niks mis mee, want iets maken met je handen, geeft ontzettend veel voldoening, zeggen de jongeren op deze pagina over hun werk. Ze geven hoog op over de uitdagingen, de afwisseling en de trots als een klant tevreden is. Lees maar.

Links, maar twee rechterhanden

Nadia Dijkhuizen is de enige vrouw in de werkplaats. Verricht werk dat door de buitenwacht als ’puur mannelijk’ wordt gezien: lassen, draaien, fresen, spuiten.

Het mannenvolk ziet haar helemaal niet als een vreemd eend in de bijt. Nadina: ,,Vanaf dag één was er een klik met m’n collega’s. Met mannen krijg je nooit opmerkingen dat je haar niet goed zit.”

Dat komt goed uit, want de Andijkse trekt veelvuldig het masker over haar hoofd als er gelast moet worden. Ze houdt van haar job, waarbij het om precisie, millimeterwerk gaat. ,,Prachtig als alles past en werkt. Dan ben ik echt trots.”

Haar werkgever maakt machines voor de zaadindustrie en exporteert naar alle delen van de wereld. Maar met Enkhuizen als bakermat van de internationale zaadveredeling is er ook een sterke thuismarkt.

Ze gaat één dag per week naar school voor theorie. De andere vier dagen brengt ze het geleerde in de praktijk. ,,Een ideale combinatie”, vindt Nadia, ,,Harm Jongsma is mijn begeleider. Ik kan altijd bij hem terecht.”

Volgend jaar hoopt Nadia klaar te zijn met haar opleding werktuigbouwkunde niveau 3.

Waar haar technische knobbel vandaan komt? ,,Van thuis. M’n vader is altijd bezig. Hij heeft een glaszetbedrijf. Daar werkt m’n broer ook. Die sleutelde altijd aan crossbrommertjes. Ik keek daar naar en zag hoe hij dat deed. Ik ben links, maar heb twee rechterhanden.”

’In installatietechniek blijf je leren’

Dat hij iets in de techniek wilde doen stond voor Gijs van Langen al heel jong vast. Sleutelen aan crossbrommertjes was zijn lust en zijn leven. En een toekomst in het bloembollenbedrijf van zijn vader trok hem niet.

Hij koos voor metaaltechniek. Maar na twee jaar school ontdekte Gijs dat een leven lang draaien en fresen aan een werkbank niet zijn droomwens was.

De installatietechniek biedt oneindig veel meer afwisseling, weet hij inmiddels. Toiletten installeren, waterafvoersystemen aanleggen, boilers en cv-ketels plaatsen, dakbedekking aanbrengen. Geen dag is hetzelfde.

De ambitieuze jongeman gaat één dag per week naar school en brengt de theorie vier dagen in de praktijk bij zijn werkgever. ,,Ik doe MBO niveau 3. Hoop dat versneld af te ronden. Daarna wil ik doorstromen naar niveau 4. Zodat ik werkvoorbereider kan worden of ooit voor mezelf kan beginnen.”

Hij rijdt met zijn eigen bus naar klussen. Gijs voert bepaalde werkzaamheden zelfstandig uit. ,,Maar ik leer ook veel van oudere collega’s. In de installatietechniek raak je nooit uitgeleerd. Zelfs oudere vakmensen niet.”

Logisch dat hij de voorkeur geeft aan variatie. Maar Gijs schuwt ’massaproductie’ niet: ,,Ik heb twee jaar toiletpotten geplaatst in nieuwbouwhuizen. Dat kan ik bijna blindelings. En op zo’n grote klus mag je als leerling heel af en toe een fout maken.”

’Van oud, verrot en vies naar mooi’

Jochem Komen liep op vrije dagen al rond in de werkplaats van zijn huidige werkgever. ,,Opruimen, de vloer aanvegen, dat soort klusjes.” Het bedrijf waarvoor hij nu vier jaar werkt was hem niet vreemd.

Toch koos Jochem voor een opleiding tot meubelmaker. Maar na twee jaar hield hij het voor gezien: ,,De crisis brak aan. De vooruitzichten op een baan waren beroerd.”

Achteraf heeft Jochem geen spijt van de switch naar het schildersvak. Hij combineerde vier jaar lang iedere week vier dagen werken en één dag school. Jochem mag zich nu gezel-schilder noemen.

Kortgeleden is hij in Utrecht gestart met een vervolgopleiding op het hoogste niveau. ,,Het is een kader- en ondernemersopleiding. Daarmee kan ik uitvoerder-ondernemer worden of calculator.”

Hij spreekt met liefde over het schildersvak: ,,We zijn gespecialiseerd in renovatie van woningen. Veel dankbaarder en leuker dan nieuwbouwhuizen. Daar telt alleen maar productie, meters maken.”

Van iets wat oud, verrot en vies is iets moois maken dat jaren mee kan. ,,Dat geeft veel voldoening. En dat de klant tevreden is over jouw werk.”

Nadelen? ,,Moeilijk”, verzucht Jochem, ,,op koud en vies weer kun je je kleden. En gezondheidsrisico’s door het werken met verf zijn flink teruggedrongen door overheidsmaatregelen. Zo mag binnen niet meer worden gewerkt met synthetische verf. Alleen verf op waterbasis is toegestaan.”

’Ik heb gekozen voor zekerheid’

Remco Klok stond voor een moeilijke keuze: doorleren en hopen op een baan of stoppen met de opleiding en kiezen voor zekerheid. Het werd de laatste optie.

,,Ik heb niveau 2 gehaald van de opleiding bouwtimmeren. Heb school twee jaar gecombineerd met werken voor aannemersbedrijven. Ik wilde best doorleren. Maar het bedrijf waar ik nu acht maanden werk kiest uitsluitend voor vaste koppels werknemers. Dus moet je vijf dagen per week beschikbaar zijn. Ik werk via een uitzendbureau, maar hoop op een contract bij het bedrijf.”

Zijn werk bestaat voornamelijk uit het aanbrengen van platen van aluminium of staal op gevels en daken. ,,Ik heb het erg naar mijn zin”, verzekert Remco, ,,Voordat we de platen aanbrengen moet er een houten skeletwerk geplaatst worden. Dan komt mijn timmeropleiding mooi van pas. Maar ik doe veel meer; schilderen, glaszetten, uitlijnen. Heel gevarieerd.”

Remco werkt door het hele land. Aan scholen, fabrieken, kantoren. ,,Ik heb net een half jaar in Breda en Oosterhout gezeten. Gevelbekleding plaatsen bij een offshorebedrijf. Van maandag tot en met vrjdag in een hotel met collega’s. Reuzegezellig!”

Af en toe komt het ambacht echt om de hoek kijken als hij in de werkplaats met zijn vaste maat prefabonderdelen maakt voor tuinhuisjes. ,,Hij zit al 28 jaar in dit werk. Ik leer elke dag van hem.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.