Tijd voor Alpe d’Huzeven

Feesten in berghut La Folie Douce.© pr

De 21 helse haarspeldbochten van Alpe d’Huez.© pr/Cyrille Quintard

1 / 2
Tekst: Bert Dijkstra Foto’s: pr/Laurent Salino

’s Zomers ga je erop, ’s winters ga je eraf! De Franse Alpe d’Huez, de berg waar zoveel Nederlandse wielrenners glorieerden, herbergt de langste zwarte afdaling ter wereld. Een impressie van het skidorp.

Hollands hersenspinsel: bergdorp Alpe d’Huez, daar fiets je naar toe. Zwetend, hijgend, puffend, omdat het heilige doel moet worden bereikt, ook al branden de verzuurde benen als godslasteraars in de hel. Op de dag voordat de grote jongens van de Tour de France langskomen voor een koninginnenrit. Of tijdens Alpe d’Huzes, ten bate van de kankerbestrijding.

Maar het kan ook anders. Niet op twee wielen klimmen, maar op twee latten dalen naar dat vermaarde dorp in de Alpen. Niet veertien kilometer omhoog door die 21 haarspeldbochten, maar zestien kilometer omlaag over de langste zwarte afdaling ter wereld: de Sarenne. Je zou er als Hollanders zomaar een nieuw evenement aan kunnen ophangen: zeven keer op één dag skiënd die piste bedwingen voor het goede doel: Alpe d’Huzeven.

Dan ben je humaan bezig en het is nog hartstikke leuk ook. Dat ondervinden we ’s ochtends vroeg, enigszins bevoorrecht, nog voordat de liften voor het publiek zijn geopend. Omringd door alleen personeel van het skigebied staan we op een zonnige lentedag om half negen bij het beginpunt van de Sarenne op 3000 meter hoogte. Het adembenemend uitzicht reikt tot voorbij de Mont Blanc.

Dat ’zwart’ van de piste valt alleszins mee. Zo meedogenloos als het stijgingspercentage van de fietsklim is, zo tolerant zijn de besneeuwde hellingen. Vanwaar dan toch die kleur van de dood? Vanwege de ligging aan de rand van het skigebied.

Glijd je eenmaal over La Sarenne, dan kun je er niet meer af voordat je beneden bent. Alsof je dat zou willen, in dit hemelse decor met die maagdelijke piste. Tussen de zeven afdalingen door wacht berghut La Folie Douce, met opzwepende klanken van op tafels dansende muzikanten.

Klokken

Tijdens de lunch treffen we er Fred Tane, gids annex avonturier op de Alpe. Grijnzend herinnert hij aan die wonderlijke Hollander die al in de jaren zestig de harten van de dorpelingen veroverde: Jaap Ruiter, dertig jaar lang de priester van de kerk Notre Dame de la Neige, Onze Dame van de Sneeuw. Jaap werd vermaard als de geestelijke die de klokken van zijn godshuis liet luiden wanneer er tijdens de Tour weer een Nederlander als eerste over de streep kwam.

Vanuit de kerk van het skidorp adoreerde Jaap het wielrennen en koesterde hij zijn schaapjes. Toen de bodem van de kerkkas weer eens zichtbaar was, opende de priester in de Notre Dame de la Neige een heus café, bij wijze van verdienmodel voor het geloof. ,,Hij tapte hoogstpersoonlijk dat typische bier van jullie”, zegt Fred Tane. ,,Heineken, inderdaad.”

Een stukje boven La Folie Douce ligt bocht zeven, de Hollandse bocht waar polderlandse waanzin regeert wanneer Tourrenners passeren. ,,We zijn dol op Nederlanders, maar even niet toen ze een spandoek spanden tussen twee grafstenen op de begraafplaats van het oude dorp Hue. Maar weet je wie echt gedisciplineerd zijn? De deelnemers en volgers van Alpe d’Huzes. Voor dat feest komen in juni 20.000 Nederlanders de berg op. Geen enkele wanklank.”

Wonderlijk dat zoveel landgenoten ’s zomers naar Alpe d’Huez worden getrokken maar ’s winters de weg naar het op vijf na grootste skigebied van Frankrijk slechts mondjesmaat weten te vinden. In Le Passe-Montagne, een juweel van een eettentje in het hart van het dorp, ontmoeten we Jan Verhagen. Hij is uitbater van restaurant La Romanche, onderaan de berg in Bourg d’Oisans.

Het gezin Verhagen symboliseert de twee werelden van Alpe d’Huez. Jans twee kinderen dalen als begenadigde skiërs dagelijks af naar het dorp, zelf klimt hij liever op zijn fiets naar het wintersportoord. Alpe d’Huzes start bij hem voor de deur en de Tour suist regelmatig langs de stoep.

Verhagen, ook een belangrijke spil in de organisatie van Alpe d’Huzes, vierde zijn trouwfeest uitgerekend hier, in restaurant Le Passe-Montagne. Zijn vrouw Ria en hij kwamen naar de Alpe omdat Jan zo van fietsen houdt, van klimmen in het bijzonder.

Hij niet alleen. ,,In de maanden mei en juni is 70 procent van de toeristen in Bourg d’Oisans Nederlander. Allemaal fietsers.” Hij wijst naar twee bruine flesjes op tafel. ,,Het eigen bier van Alpe d’Huez: 21. Vernoemd naar het aantal bochten van de klim. Denk je dat de voornamelijk Fransen en Britten die hier komen skiën, dat begrijpen?”

Wat & Waar

Alpe d’Huez ligt op 1060 km van Utrecht en is goed bereikbaar per auto, bus, trein of vliegtuig. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Grenoble en Chambéry. Neem daar verder de bus of trein.

Het skigebied beschikt over 240 kilometer aan pistes: 47 km groen, 53 km blauw, 74 km rood en 66 km zwart.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.