Jeugdinternationals volleybal gaan nu eerst lekker op vakantie

De talentvolle volleyballers Yannick Bak (l) en Kian Macnack hopen over enkele jaren een plek in de de nationale volleybalselectie te hebben.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Monne Reitsma

Aan bravoure geen gebrek bij Kian Macnack. „Over drie tot vier jaar wil ik tot de A-selectie behoren”, stelt de Haarlemse volleyballer. Zijn recente deelname met Jeugd Oranje aan het Europees kampioenschap onder 17 jaar smaakt duidelijk naar meer.

De pas 14-jarige speler van het Haarlemse Spaarnestad was de jongste deelnemer aan dat kampioenschap en maakte de nodige indruk ondanks dat Nederland in de poulefase werd uitgeschakeld. „We hebben niet gespeeld zoals we wel in het kwalificatietoernooi hebben gedaan”, zegt Yannick Bak. De 15-jarige Velsenaar, tevens spelend voor Spaarnestad, maakte in het Turkse Konya ook zijn opwachting in de nationale jeugdploeg. Nederland won twee wedstrijden en verloor drie duels waardoor het als vijfde in de poule eindigde. Daarmee was het EK, dat voor deze leeftijdsgroep voor de eerste keer werd gehouden, sneller voorbij dan van te voren bedacht.

Het EK was voor Macnack en Bak toch al eerder voorbij dan ze hadden gewild. In de laatste poulewedstrijd ontbrak het duo door ziekte. „Waarschijnlijk hebben we iets verkeerd gegeten. Er was nog een ploeggenoot van ons ziek en ook bij andere teams ontbraken spelers.”

Bij toeval kwam het duo in contact met de nationale jeugdploeg. Bak: „We speelden samen een smashball toernooitje en na afloop kwam er een speler van Jong Oranje naar ons toe met de vraag of hij onze telefoonnummers mocht hebben. Hij vond ons wel goed spelen. Hij heeft de nummers doorgegeven en daarop werden we uitgenodigd voor selectietrainingen.”

Het tweetal van Spaarnestad maakte indruk en vorig jaar stonden de eerste interlands op het programma tijdens een acht landen toernooi in Italië. In Spanje volgden eerder dit jaar de kwalificatiewedstrijden voor de Europese titelstrijd die deze maand in Turkije werden afgewerkt. Aan het einde van het jaar wacht een nieuw acht landentoernooi met deze groep voordat de spelers, waarschijnlijk in zijn geheel, worden overgeheveld naar de onder 19 selectie.

Zowel Macnack als Bak gaan zonder meer uit van een vervolg in selectieverband. In augustus vertrekt de 1 meter 96 lange Bak naar Papendal waar hij intern gaat. „Dat wordt twee keer per dag trainen en tussendoor ook nog naar de topsportklas voor het vierde jaar in de HAVO. Mijn leven zal de komende tijd vooral uit volleybal en school bestaan. In de weekeinden mogen we naar huis en dan zal ik in Spaarnestad 3 gaan spelen. Mogelijk dat we ook nog op de bank bij het eerste komen te zitten. Maar dat hangt van de speelschema’s af.”

Macnack van precies twee meter is nog te jong om naar Papendal te verhuizen, maar zal het zeker overwegen als hem ook de kans wordt geboden. „Absoluut. Er zit nog zeker meer in. Ik wil over enkele jaren de A-ploeg halen. Al zal dat een heel gevecht worden. Maar ik vind het aan de andere kant ook wel fijn om nog even thuis te blijven. Ik ga volgend seizoen ook in het derde seniorenteam spelen en hoop op minuten in het eerste.”

Het tweetal is verknocht aan de traditionele volleybalvorm. „We hebben ook nog wel een jaartje samen aan beachvolleybal gedaan, maar dat was geen succes. We verloren van jongens die we in de zaal makkelijk versloegen”, zegt Bak.

Aanvallen

Gevraagd naar wie de beste speler van de twee is lacht Macnack hard. Het is duidelijk hoe hij er over denkt. „Ik ben technisch beter, maar Kian valt harder aan”, is Bak eerlijk in zijn antwoord. „Aanvallen is toch het belangrijkste in deze sport”, weet Macnack, die het prachtig vind om de bal zo hard mogelijk langs zijn tegenstanders te slaan. Ondanks dat de Haarlemmer de nodige andere sporten (judo, basketbal en atletiek) heeft beoefend merkte hij al snel dat volleybal het beste bij hem paste. „Mijn vader gaf krachttraining aan het nationale team en toen ging ik best vaak mee. Ik pakte dan ook vaak zelf een bal en daarop hebben mijn ouders geregeld dat ik bij een club kon gaan spelen. Dat was zo’n vier of vijf jaar geleden.”

Bak maakte een paar jaar eerder kennis met de sport. „Mijn ouders speelden bij Spaarnestad en het was eigenlijk logisch dat ik ook ging volleyballen. Ik heb ook nog even aan tennis gedaan, maar al snel heb ik alles op volleybal gezet.”

Die keuze resulteert dus volgende maand in een verhuizing naar Papendal. Ik ga vanaf 15 augustus intern en op 25 augustus begint mijn nieuwe school. Waar Bak precies weet hoe zijn planning er uit ziet merkt Macnack het allemaal wel. „Ik hoor het later wel. Ik zal wel een appje krijgen als we weer gaan trainen. Ik ga nu eerst lekker op vakantie.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen