Verhuizing nieuwe impuls voor Humanitas

Het nieuwe kantoor van Humanitas is heel transparant. © United Photos/Paul Vreeker

Annemieke Windt stadsredactie@haarlemsdagblad.nl

De verhuizing van Humanitas Zuid-Kennemerland naar de nieuwe locatie aan de Wilhelminastraat in het oude ING-gebouw heeft grote voordelen.

,,We kunnen nu sneller mensen verder helpen”, zegt Esther Korteweg, coördinator van Home Start+. Ze ziet dat bij de begeleiding aan gezinnen. ,,Een deel van die gezinnen hebben ook te maken met financiële problemen en die kunnen we snel in contact brengen met de hulp bij thuisadministratie, wat nu weer bij ons in het pand zit.”

De afgelopen jaren zaten de verschillende activiteiten van Humanitas verspreid over twee locaties in Haarlem, een deel aan de Koninginneweg en een ander deel in de Indische Buurt. Sinds januari zit de organisatie op de tweede etage van het oude bankgebouw waarin ook de dagopvang voor dak- en thuislozen is ondergebracht.

Herkenbaarheid

,,Onze herkenbaarheid is groter”, zegt Doeko de Vries, consulent voor Humanitas van district Noordwest. Wat de lokale afdeling van Humanitas als thema’s oppakt, hangt af van het aanbod van hulpvragen in het gebied en de keuze van het bestuur.

Hier in de regio houdt Humanitas zich bezig met vijf belangrijke activiteiten. Home Start en Home Start+ is gericht op gezinnen die een periode extra begeleiding nodig hebben. Vrijwilligers van Humanitas komen bij de gezinnen thuis en helpen ze weer de touwtjes zelf in handen te nemen. Een tweede activiteit is het voorleesproject, waarbij in gezinnen met een taalachterstand iemand thuis komt om voor te lezen. De hulp bij thuisadministratie is bedoeld voor mensen die het overzicht over hun financiën kwijt zijn en daar hulp bij nodig hebben. Daarnaast is er het vriendschappelijk huisbezoek, waarbij vrijwilligers mensen die vereenzaamd zijn opzoeken. Nieuw voor Humanitas is de Begeleide Omgangsregeling, voor kinderen van gescheiden ouders die op een neutrale plek hun vader of moeder ontmoeten die niet meer thuis woont, als ouders er samen niet uit komen. ,,We geven die ouders een half jaar begeleiding.”

Vrijwilligers

Humanitas draait op vrijwilligers, die uitgebreid worden getraind en begeleidt bij het werk dat ze doen. ,,We vragen van mensen een ’commitment’ om de begeleidingstijd vol te maken. Maar het zijn geen hulpverleners. Het doel is dat vrijwilligers naast de mensen gaan staan. De begeleiding is tijdelijk, zegt De Vries. ,,De bedoeling is dat mensen weer op hun eigen benen kunnen staan. We zoeken vrijwilligers die passen bij de vraag van de mensen die bij ons aankloppen.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.