’Vooral in het begin moet je goed sturen’

Opperste concentratie© United Photos/Paul Vreeker

Leontien van Engelen
Burgerveen

Snelheid, daar kwam het op aan. En daarvoor haalden de deelnemers alles uit de kast, oftewel uit de zeepkist, al belandden ze daarmee soms ondersteboven tussen de strobalen. Aan het jaarlijkse evenement in Burgerveen deden 29 racers mee.

Een heus stoplicht, een startvlag en officiële tijdwaarneming: de organisatie laat niets aan het toeval over. Voor de strijd van start gaat, mogen de deelnemers het parcours verkennen.

In de met strobalen afgezette ‘racebaan’ op de Oude Venneperweg zitten, naast verraderlijke bochten, twee fikse ‘hobbels’ en een wip. ,,Vooral in het begin moet je goed sturen’’, weet Wesley (14) uit Rijsenhout. Hij rijdt met een ‘brandweerwagen’ met alles erop en eraan, gebouwd op een skelter. Zelfs blauwe zwaailichten en de sirene ontbreken niet.

Probleempje

Om drie uur begint de wedstrijd. De deelnemers worden aangeduwd zodra het startsein gegeven wordt. De vierjarige Skip Nijssen zit er helemaal klaar voor: vader Gerard zal hem aanduwen. Dan blijkt het stoplicht maar niet ‘op groen’ te willen: technisch probleempje. Speaker Jan Schrama weet de tijd wel vol te praten met commentaar op de startvlag.

,,Dat is een theedoek, die bij iemand uit de keuken is gepikt. Nou die hoeft vanavond niet af te drogen’’, grapt hij. Dan springt het licht op groen en gaat Skip met gierende vaart de helling af. Anderen volgen.

Djino rijdt met zijn nichtje Alicia-Mae, beiden 5 jaar, in een zeepkist samen met vader Ferry. ,,Die moet met de voeten gestuurd worden en daar kunnen zij nog niet bij’’, legt hij uit. Het voertuig wordt door meerdere deelnemers gebruikt.

Ondersteboven

,,Wie geen eigen zeepkist of kart heeft kan er eentje van het dorp gebruiken’’, legt medeorganisator Martijn Vis uit. Hij moet dochter Sophie (7) aanduwen. Dat doet hij zó enthousiast dat het meisje bij de tweede bocht de macht over het stuur verliest en ondersteboven tussen de strobalen belandt.

Maar Sophie blijkt een bikkel: ze wrijft wat over haar pijnlijke elleboog en wacht haar volgende kans af. Fleur (9) gaat na haar eerste rit aan de leiding bij de meisjes.

Alle deelnemers leggen twee keer het parcours af. Het gemiddelde bepaalt de eindtijd. Vanaf de finish moet iedere kist of kart weer de helling op en daarvoor zorgt Gijs (13). Hij heeft een gemotoriseerde kart met trekhaak en kabel, waarmee hij de voertuigen moeiteloos naar het startpunt trekt.

Klassement

Halverwege de race blijken ‘de Nijssentjes’ – vier ‘man’ sterk – het klassement aan te voeren. Rico (9) heeft tot dan toe de beste tijd - 23,32 seconden – neergezet. Neefje Jake (11) moedigt hem aan: ,,Ik ben heel trots op hem.’’Inmiddels komt Jeroen Vis met zijn driejarige dochters Linne en Lotte van de helling af. De meiden stralen en pa niet minder: met een ‘high five’ beklinken ze hun succesvolle race.

Winnaar bij de jongens: Rico Nijssen (22,72 sec.), bij de meisjes was Fleur van Leeuwen de snelste (29,75 sec.)

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.