Beverwijkse verdachte moordzaak Cronjé dinsdag in de beklaagdenbank

Susanne Moerkerk
Haarlem

Volgende week start de rechtszaak tegen de 45-jarige verdachte van de Cronjémoord bij de rechtbank in Haarlem.

Volgens het OM heeft de Spaanse Beverwijker José Maria S.G. in de nacht van vrijdag 18 op 19 april 2013 een 51-jarige Haarlemse tegen het hoofd geslagen, haar geschopt, haar hals dichtgeknepen of -gesnoerd en haar in hulpeloze toestand achtergelaten in haar woning. Ook heeft S.G. voor hij de woning in de winkelstraat verliet geld of goederen van het slachtoffer meegenomen.

Lichaam na dagen gevonden

Het slachtoffer overleed ergens tussen vrijdagavond en zaterdagochtend, maar het levenloze lichaam van de vrouw werd pas op maandag 22 april ontdekt. Het slachtoffer runde een escortbureau en kwam regelmatig bij een eroticawinkel in de Cronjéstraat. Een vriendin, en medewerker van deze zaak, alarmeerde de politie toen zij al enige dagen geen contact met de vrouw kon krijgen.

Witte pakken

De vrouw reageerde niet op telefoontjes en deed de deur niet open, waarop agenten maandagavond poolshoogte kwamen nemen. Volgens een buurvrouw betraden niet lang na aankomst van de politie, mannen in witte pakken de woning aan de Generaal Cronjéstraat. Nog dezelfde nacht werd een grote keet van het Nederlands Forensisch Instituut voor de deur van haar appartement gezet en werd de ruimte rond haar voordeur hermetisch afgesloten.

Puzzelstukjes

Een uitgebreid onderzoek in en rond de woning volgde. Een hond zocht naar sporen en camerabeelden werden opgevraagd bij winkeliers in de straat. Ook een buurtonderzoek was onderdeel van de zoektocht naar de puzzelstukjes.

Op meerdere locaties zijn huiszoekingen uitgevoerd. Het spoor leidde de recherche uiteindelijk naar de Beverwijker, die op 16 mei in Velsen-Noord werd opgepakt.

Uitstel

S.G. zou eigenlijk in november al voor de rechter verschijnen, maar het OM vroeg meer tijd om het forensisch dossier compleet te maken. De verdachte heeft nog steeds geen bekentenis afgelegd.

Buurtbewoners waren ontdaan door de dood van de vrouw. Ze was in de buurt vooral bekend door haar hondje, dat zij regelmatig in een kinderwagen uitliet. De hond is opgevangen door kennissen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.