Geert Wilders trekt met mediacircus door Haarlem

haarlem

Wat is hier aan de hand? Verbijsterd deinst het winkelend publiek in de Grote Houtstraat achteruit als een grote groep mensen in marstempo langs hen trekt. Ze zien een blond hoofd met zonnebril, een stel kleerkasten in strakke pakken met oortjes en een menigte voetvolk in witte jasjes dat flyers uitdeelt. Het PVV-circus van Geert Wilders trok zaterdagmiddag door het centrum van Haarlem.

Veel mensen gaat het te snel om te beseffen wat er aan de hand is. Kinderen vinden het eng en klampen zich vast aan hun moeder. ''Wat is dat, mam?'' ''Oh, dat is Wilders.'' ''Wat is Wilders?''

De sfeer rond het bezoek had iets beklemmends en was verre van ontspannen. Een jongen die door de groep fietste werd van zijn rijwiel afgeslagen door de oortjesmannen. Een van hen droeg bovendien een zwarte foedraal waarin vast geen nagelgarnituurtje zat. De verslaggeefster van deze krant werd op een gegeven moment aan haar rugzak naar achteren gerukt door een beveiligingsman die er langs wilde. Later volgden excuses, maar het maakte het geheel er niet leuker op.

Wilders keeg de handen niet op elkaar bij het publiek. Wel werden hem de nodige opmerkingen naar het hoofd geslingerd. ''Mafkees, rot op, fascist! We moeten je niet in Haarlem.'' Een tijdlang liep een groepje jonge Haarlemmers met hem mee dat provocerende flyers uitdeelde. Wilders leek niet erg uit op gesprekjes of discussies met passanten. Een enkele keer nam hij de tijd voor het schudden van handen, het poseren voor een foto of een heel kort praatje.

Zelfs de vriendelijk lachende wit gejaste medewerkers kregen op een gegeven moment door dat hen in Haarlem geen warm welkom wachtte. ''Herkennen ze hem eigenlijk wel?'', vroeg een van hen zich af. De meeste aandacht kreeg Wilders van de hem omringende media die hem voortdurend met camera's en microfoons volgde.

En daar maakte hij dankbaar gebruik van. Aan het eind van zijn bezoek probeerde een Surinaams meisje een foto van hem te maken met haar mobiel. De PVV-leider stopte, sloeg zijn arm om haar heen en liet haar moeder de foto van het tweetal maken. Om hem heen draaiden de camera's. ''Oh, cool!'', riep het meisje verrukt. Ook Wilders straalde. Publiciteitsstunt geslaagd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.