(Kunst)maatjes voor het leven

Zilversmid Karin van der Arend, met achter haar de werken van haar ’kunstmaatjes’. Foto United Photos/Rob van Wieringen

Nina van Oostrum
Haarlem

,,Wij houden niet van sieraden’’, was het eerste wat zilversmid Karin van der Arend (45) kreeg te horen van haar ’kunstmaatjes’ Thessa (10) en Emma (12). Dat bracht haar wel even van haar stuk, maar creatief als zij is bedacht zij meteen een ander kunstproject. ,,Ik heb er ook veel van geleerd’’, zegt Van der Arend.

Van der Arend is een van de veertig amateurkunstenaars, waaronder ook studenten van het Nova College, die meewerkt aan het ’Mijn kunstmaatje en ik’ project van stichting Artamin. Hier worden amateurkunstenaars uit allerlei disciplines gekoppeld aan kinderen met een verstandelijke en/of fysieke beperking, waarmee zij tijdens zes ontmoetingen kunst maken. De kunstenaars maken een portret van de kinderen, de kinderen zijn vrij om te maken wat zij willen. Het project loopt momenteel in Haarlem en Noordwijk.

Van der Arend ging zes keer aan de slag met Thessa en Emma van de Professor van Gilseschool. De kinderen op deze school hebben auditieve en/of communicatieve problemen. De twee meisjes maakten een schilderij, Van der Arend bleef wel bij haar ambacht. Wat zij heeft gemaakt blijft nog even geheim. ,,De meisjes hebben mijn werk nog niet gezien. Dat wordt pas 10 mei onthuld tijdens de expositie in de Groenmarktkerk.’’

De Professor van Gilseschool vindt het een ’superproject’. ,,Het mooie aan dit project is dat de kinderen niks hoeven met taal. Zij strugglen elke dag hiermee, maar kunnen nu hun gedachtes uiten in verschillende kunstvormen. En juist dan gaan ze praten tijdens het maken’’, zegt Ivon van Leuven (49), cultuurcoördinator op de Professor van Gilseschool.

Ook helpt het project de kunstenaar. Van der Arend: ,,Ik vond het ontzettend leuk om mee te werken aan het project. De kinderen zijn heel stellig. Je kan het van tevoren hebben uitgedacht, maar zij doen toch wat zij willen en dat vind ik heel leuk. Door de kinderen ben ik ook weer op ideeën gebracht voor mijn eigen werk. Voor de portretten ben ik bijvoorbeeld gaan etsen, dat had ik al jaren niet meer gedaan. Dat wil ik nu ook in mijn sieraden gaan gebruiken.’’

Stichting Artamin voert van 2013 t/m 2016 zes keer het project ’Mijn kunstmaatje en ik’ uit in verschillende regio’s. Het project begon in 2011 als pilotproject in Gouda en bleek meteen een daverend succes. Het volgende project start in september 2014 in Almere.

De kunstwerken van zowel de kunstenaars als de leerlingen zijn vanaf 10 mei twee weken lang te zien in de Groenmarktkerk. De expositie wordt op 10 mei feestelijk geopend door burgemeester Bernt Schneiders.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.