Serious Covers vieren boventoon in Patronaat

Leontien van Engelen
Haarlem

Het leek wel of Haarlem een voorschot had genomen op de jaarlijkse Top 2000, afgelopen zondag in het Patronaat. Ongelofelijk veel popklassiekers kwamen voorbij. Van U2 tot Steppenwolfs 'Born to be Wild', van Todd Rundgren tot Bowie's 'Space Oditty'. Van Iggy Pop & the Stooges tot obscure nummers van 'junglerocker' Bo Diddley. En The Beatles, natuurlijk. Heel veel Beatles.

De Beatles-coverband The Analogues slaagde er zelfs in de grote Patronaatzaal vrijwel vol te trekken. Maar ja, voor oude Beatleshits is natuurlijk geen mens ongevoelig. Het tekende de amicale sfeer en het goede doel waar het allemaal om begonnen was, Serious Request, voer er wel bij.

Eerbetoon

Een overijverige marketingmedewerker van het Patronaat of van de organisatie Gitaarlem had op de website gemeld dat de avond een eerbetoon zou zijn aan de bands die aan de basis van de muziekgeschiedenis van Haarlem hebben gestaan. Dat werd het dus niet. Pertinent niet, zelfs ' al speelden er wel degelijk enkele gehergroepeerde veteranenbands.

Maar vele malen belangrijker bleek zondag het ons-kent-ons-effect en de ontmoetingen tussen oude bekenden, bij voorkeur omlijst door muziek uit diezelfde 'goede oude tijd'. Wat dat betreft had de titel van de avond, 'Ik heb Eerbied voor jouw Grijze Snaren' beter vervangen kunnen worden door 'Serious Covers'.

Nostalgie

Dat neemt niet weg dat het een ontzettend leuke avond was. Veel oude bekenden dus en veel liedjes die muurvast in het gezamenlijke geheugen gespijkerd zijn; het koren op de molen van de nostalgie. En vanzelfsprekend ook heel veel meezingen.

De uit een handvol super-sessiemuzikanten samengestelde Beatles-coverband The Analogues heeft zich versterkt met een handvol strijkers en blazers en ziet het als een uitdaging om het repertoire van The Fab Four zo natuurgetrouw mogelijk te brengen. Daar komen ze goed mee weg.

Genieten

Het is opmerkelijk hoeveel bezoekers zich overigens na afloop van The Analogues om half elf onmiddellijk richting garderobe spoeden en het Patronaat verlaten. Hier eist de leeftijd duidelijk z'n tol en tekent zich een seniorengeneratie af die een steeds belangrijker deel van het poppubliek zal gaan vormen.

Voor de blijvers viel er echter nog veel te genieten. In de kleine zaal de muzikaal sterkste band van de avond, Sjako!, met erg veel splinternieuw repertoire. En daarna de onverzettelijke Haarlemse oer-bluesmannen van John The Revelator.

Tegelijk zorgde het cafépodium voor de verrassingen, met sixties-rockers Citadel, de weerbarstige Sgeurvreters en de dampende Dum Dum Boys.

Burgemeester Schneiders, met zijn band Fox and the Mayors zelf frontman als het om de junkieliedjes van Herman Brood gaat, bleef tot laat in het café en kon zijn Haarlemse popkennis flink bijspijkeren.

Meer over het Glazen Huis Haarlem leest u hier.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.