Little Big Town

Mirjam van Twisk
Reykjavik

Hoe kosmopolitisch is een hoofdstad met 120.000 inwoners, gelegen op een eiland midden in de Atlantische Oceaan dat om de vijf jaar wordt opgeschrikt door een vulkaanuitbarsting? Welkom in Reykjavik: de kleinste wereldstad van Europa.

Als ik alleen al de menukaart bekijk van het populaire Café Paris in het centrum, dan zit het met de gastronomische smaak van de IJslanders in elk geval goed. Mosselen in witte wijnsaus, pasta ’filled with delicious lobster’, soep met lamsvlees, zeevruchtensalade en hamburgers. Struinend tussen de in kleuren geschilderde oude huizen van het stadscentrum kom ik langs Irish pubs, Italiaanse en Aziatische restaurants, maar ook herbergen die traditionele kost serveren - schapenvlees en vis - en opvallend veel sushirestaurants.

Komt het omdat ik er als een toerist uitzie dat ik overal in vlot Engels wordt aangesproken? Het is midden september en al voelbaar herfst. Ondanks het zonnetje haalt het kwik vandaag amper de tien graden. Daarom opvallend veel wollen truien, mutsen en sjaals in het straatbeeld van de Bankastraeti en Skólavördustígur, waar modieuze kledingzaken, cafés, souvenirshops en designwinkeltjes wedijveren om mijn portemonnee.

Uitbarsting

Sinds 2010 wordt op IJsland goed geld verdiend aan de vulkaan met de welluidende naam Eyjafjallajökull. In april van dat jaar legde zijn uitbarsting het vliegverkeer wekenlang stil. Sindsdien verdringen petjes, bekers, T-shirts, sweaters en potjes (met écht Eyja-as!) de pluchen papegaaiduikers van de rekken. De uitbarsting heeft de bankencrisis uit de collectieve herinnering weggevaagd.

De volgende ochtend is het grijs. Aan de buschauffeur vraag ik welke lijn ik moet nemen om bij de haven te komen. Hij stapt uit en loopt met me mee tot bij de juiste halte. ,,Je hebt geluk, het is lekker weer vandaag”, zegt hij. ,,Maar het is bewolkt”, reageer ik. ,,Gisteren scheen de zon nog!” ,,Het regent toch niet?” grijnst hij. ,,This is Iceland!”

Voor een IJslander kan nooit iets zo erg zijn dat het zijn dag om zeep helpt. Heeft dat zorgeloze optimisme te maken die vulkanische tijdbom onder hun voeten, die zomaar kan afgaan? ,,IJslanders maken zich nooit zorgen om morgen”, concludeert Edwin Zanen. Deze landgenoot woont en werkt al tien jaar in IJsland. Ik ontmoet hem in zijn kantoortje in het havengebied.

Chocolade

,,Ze zijn bovendien net als chocolade: hard van buiten, maar ze smelten heel snel. Begin een gesprek met een IJslander en die norsheid maakt meteen plaats voor sympathie. Ze vatten ook nooit iets al te serieus op. Het kan namelijk altijd erger. ’Thetta reddast’: het komt wel goed. Als je in het vulkanisch meest actieve gebied op aarde woont ga je tegenslag vanzelf met een flinke korrel zout nemen.”

Tegen de tijd dat ik weer buiten sta schijnt de zon volop. Het is zaterdag en de Reykjavikers nemen het ervan. De straatjes stromen vol. Ik strijk neer op een terras en bestel een IJslandse pale ale. Naast mij zit een groepje onverzorgd uitziende jongeren, in het zwart gekleed en rijkelijk getatoeëerd. Ze drinken thee en cappuccino en praten zacht. Het lijkt alsof er geen woord teveel gezegd wordt. Typische IJslanders. Gemaakt van de donkerste chocolade, smelten ze zienderogen onder de zon.

Reykjavik Top-5

1. Halligrímskirkja

Grootste kerk van IJsland met een eigenzinnige architectuur. Een lift brengt je naar de torentop voor het

uitzicht.

2. Perlan

Zes watertanks ondersteunen een glazen koepel en observatieterras. Schitterend uitzicht over stad en de baai.

3. Oude haven

Tussen de loodsen en oude huisjes in de haven vind je sfeervolle winkeltjes en visrestaurants. In het weekend is

de vlooienmarkt Kolaportid een tip.

4. Harpa

Indrukwekkend concert- en congresgebouw uit 2011, waarvan de wanden, bestaand uit zeshoekige glazen blokken, een

schitterende lichtinval creëren.

5. ’Zonnereiziger’

Dit roestvrijstalen kunstwerk stelt een Vikingschip voor. Kom hier ’s avonds als de zon laag staat om van het

zicht op de baai te genieten.

Wat & Waar

Icelandair vliegt 's winters zeven keer per week in drie uur tijd van Amsterdam naar IJsland ('s zomers vijftien keer). Zie www.icelandair.nl.

Er zijn uitstekende lijnbussen in en rond de stad. De beste reistijd is van half juni tot half september. Wintertrips winnen aan populariteit vanwege de noorderlichtsafari's.

Vanaf de luchthaven zijn er goede verbindingen met de hotels in de stad. Ga naar de stand 'FlyBus' in de aankomsthal of reserveer via www.flybus.is.

In de zomer kun je vanuit de haven mee op walvisexcursies en vogeltrips naar papegaaiduikers.

Meer info: www.visitreykjavik.is en www.whatson.is (evenementen)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.