Monument op circuit voor omgekomen coureurs

Govert Wisse
Zandvoort

De afschuwelijke beelden van het dodelijke ongeval van Roger Williamson op 29 juli 1973 op het circuit van Zandvoort staan menigeen in het geheugen gegrift.

De March-bolide van de toen 25-jarige rijder vloog tijdens de Grand Prix Formule 1 van Nederland in brand. Dikke rookwolken stegen op boven het wrak, terwijl de overige coureurs passeerden. David Purley, een collega-rijder, stapte uit, rukte de enige aanwezige brandblusser uit de handen van een brandweerman en probeerde het vuur in paniek nog te blussen. Tevergeefs. Williamson overleed ter plekke. Miljoenen tv-kijkers waren getuigen van die dramatische gebeurtenissen.

Veertig jaar na die zwarte racedag wordt ter nagedachtenis aan Roger Williamson en ook Piers Courage, die op 21 juni 1970 op vrijwel dezelfde plek bij Tunnel Oost om het leven kwam tijdens de Grand Prix, op vrijdag 30 augustus op het circuit van Zandvoort een monument onthuld. Het idee is afkomstig van de Zandvoortse coureur en raceverslaggever Allard Kalff en Frank Williams, in wiens wagen Courage de dood vond. Op hun initiatief is geld ingezameld voor het gedenkteken dat is ontworpen door Jan Machiela uit Twello.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.