Commotie over verkoop toren Elan

Haarlem

Eén van de drie woontorens bij Land in Zicht in Haarlem-Noord staat te koop voor 15 miljoen euro. Dat heeft wethouder Jeroen van Spijk (D66) op raadsvragen van Louise van Zetten van Hart voor Haarlem geantwoord.

Volgens Van Zetten heeft de gemeente bij de start van de bouw destijds indirect subsidie gegeven om de bouw van de toren van de grond te krijgen. Zo kreeg ontwikkelaar Strukton in maart 2010 een lening van 1,9miljoen met een looptijd van drie jaar voor een rente van 2,5 procent.

De grondprijs van tien woningen zou ook nogeens worden verlaagd met 250 duizend euro. ,,Dat was de zogeheten discount van de weggestuurde D66-wethouder Cassee”, aldus Van Zetten. ,,In ruil voor dat laatste zou Elan Wonen tien sociale huurwoningen realiseren en die vijftien jaar in dat segment handhaven.”

Een paar jaar later wordt de toren voor 15 miljoen in de verkoop gezet. ,,Elan Wonen gaat er met de poet vandoor terwijl ze ook nog eens tweedehands containers voor statushouders neerzetten op het Delftplein.”

Corporatie

Volgens Van Spijk weet de gemeente dat Elan de toren wil verkopen. Omdat het om een corporatie gaat, gebeurt dat via het ministerie van minister Blok van Volkshuisvesting. De gemeente mag daarop een zienswijze geven. ,,We hebben met Elan in een contract laten vastleggen dat de woningen vijftien jaar in de sociale sector moeten blijven. In een formele procedure herbevestigen we dat nogmaals.”

Wybren van Haga (VVD) vraagt zich af of de gemeente geen winstdeling had moeten afspreken. ,,De gemeente verstrekt een hele zachte lening en het project wordt vervolgens voor 15 miljoen verkocht. Vindt de wethouder dat niet verwerpelijk?”

Volgens Van Spijk gaat Elan er helemaal niet met de poet vandoor. Hij gaat zich wel verdiepen in de verkoop. Hij belooft ook een feitenrelaas te maken voor de raadsleden zodat er nog over kan worden gedebatteerd.

Van Zetten wil weten of Van Spijk in het vervolg wel winstdelingsafspraken wil maken met corporaties. Maar dat is Van Spijk niet van plan, zegt hij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.