’Ik hoor op het North Sea Jazz Festival’

Hans Visser
Rotterdam

Carlos Santana is één van de grootste sterren van het aankomende North Sea Jazz Festival die al op de openingsdag zal aantreden. Het grootste jazzfestival ter wereld is volgens hem ook de plek waar hij absoluut thuishoort.

„Jazz heeft mijn leven zin gegeven. Blues en jazz hebben mij muzikaal gevormd”, aldus de gitaarmeester die met een nieuwe vrouw aan zijn zijde weer gelukkig in het leven staat.

Carlos Santana’s carrière loopt de laatste 15 jaar op rolletjes. Maar de stergitarist denkt niet graag terug aan de zomer van 1998. Hij deed in die periode wat interviews in een hotel in Brussel. De aandacht voor de man was op dat moment minimaal en tijdens het gesprek maakte de gevallen gitaarheld een ogenschijnlijk verwarde indruk. „Het succes is minder geworden, maar het opperwezen heeft grootse plannen met mij”, zei hij toen.

Profetische woorden, die een jaar later met de release van het album ‘Supernatural’ notabene gestalte kreeg. De plaat ging meer dan 30 miljoen keren over de toonbank en leverde het oude baasje maar liefst 8 Grammy Awards op. Santana kan er meer dan 15 jaar later nog smakelijk om lachen. „Die interviewsessie in Brussel herinner ik mij nog wel. We waren net bezig met de laatste opnames voor ‘Supernatural’. Iedereen om mij heen riep dat de cd het grootste succes van mijn leven zou worden. Maar eerlijk gezegd had ik daar indertijd weinig vertrouwen in.”

Ontspannen

De Carlos Santana van nu is volgens hem overigens niet een wezenlijk ander persoon. „Ik ben wel gelukkiger en meer ontspannen. Het geloof staat nog altijd centraal, maar ik volg niet meer de strenge leefregels van weleer.” Santana doelt hiermee op de regels die hij ooit opgedragen kreeg van Sri Chinmoy, de Indiase spirituele meester die de gitarist vanaf 1972 tot begin 2000 in een houdgreep hield. „Ik kwam vast te zitten in zijn rigide wereldje. Door het succes van ‘Supernatural’, leerde ik echter om weer te genieten en om mij heen te kijken.” Dat laatste deed hij prima, want na een pijnlijke scheiding in 2007, stapte hij drie jaar later met de mooie jazzdrumster Cindy Blackman in het huwelijksbootje. „Zij is mijn geestgenoot en snapt als geen ander wat een succesvol muzikant doormaakt.”

Het leverde vorig jaar het album ‘Shapeshifter’ op. Een album waarop Santana vooral de gitarist en componist is. „Ik heb drie platen gemaakt in dezelfde stijl als ‘Supernatural’. Het succesrecept was echter uitgewerkt en ik wilde, los van elke druk, gewoon weer platen maken met vintage Latijnse muziek.”

De man die begin jaren 70 historie schreef met klassieke albums zoals ‘Abraxas’ en ‘Caravanserai’, speelt op dit moment nog puur voor de lol. „Maar vergis je niet. Het heilige vuur is niet verdwenen. Ik heb het daar vaak met mijn vrouw over. Ook zij is beroepsmuzikant en liet een goedbetaalde baan als drumster bij Lenny Kravitz, gewoon lopen omdat ze jazzmuziek wilde gaan spelen.”

Grapjes

Blackman heeft volgens Santana een grote invloed op hem. „Eigenlijk ben ik antisociaal maar ik heb gaandeweg geleerd hoe met mensen om te gaan. Ik maak tegenwoordig zelfs grapjes met mijn bandleden op het podium. Zoiets was in het verleden ondenkbaar.” De meest succesvolle Latijns-Amerikaanse muzikant uit de popgeschiedenis mag op het North Sea Jazz zijn kunstje opvoeren binnen de muren van Ahoy in Rotterdam. „Een plek waar ik grote successen heb gekend. Ik heb er talloze geweldige concerten mogen geven. Met mijn band, met Bob Dylan (1984-red). Die zaal haalt het beste in mij naar boven.”

Jean-Paul Heck

Santana speelt op vrijdag 12 juli op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. www.northseajazz.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.