Salto’s maken voor hergebruik van plastic

Van Stamplein. foto united photos

Van Stamplein. foto united photos

Annalaura Molducci
Hoofddorp

Wat te doen met een lege pindakaaspot ? Een voorbijganger op straat stelt de prangende vraag aan John Nederstigt (D66) Wethouder duurzame economische ontwikkeling.

De pot moet in de glasbak en het plastic dekseltje in de plasticcontainer, doceert de wethouder geduldig aan de informerende burger achter de dranghekken. De hele zaterdagmiddag wordt op het Burgemeester van Stamplein de Fit for Plastic Jam gehouden.

Freerunners

Met breakdancers, freerunners en BMX- acrobaten viert de gemeente het feit dat de Haarlemmermeer 150 nieuwe plasticcontainers heeft geplaatst. Op lege witte emmers produceert een groep bucketdrummers opzwepende muziek. Jongens op ’fietsen zonder remmen’ maken ondertussen salto’s tussen de uitgestalde plasticcontainers. Het winkelende publiek, houdt stil en kijkt toe.

Sporters

Loïs de Jong (39) is de man achter de sporters op het plein. ,,We willen geen ongelukken’’, zegt hij. ,,Het draait hier om sfeer en uitstraling. Het gaat om de positieve vibe rond het inzamelen van plastic.’’ Nathalie Goudsmit van de gemeente Haarlemmermeer voegt daar aan toe. ,,We willen de mensen letterlijk mobiliseren. Hergebruik van plastic is namelijk ontzettend belangrijk’’, meent zij. ,,De gemeente heeft in 150 brengparkjes 150 containers neergezet. Geen grote oranje bakken maar mooie grijze bakken, weggewerkt in straatbeeld. In plastic zit olie. Het verergert de CO-2 uitstoot. Met dit sportieve element willen we de mensen in beweging brengen om plastic kritisch te bekijken.’’

Doodsverachting

Freerunners springen ondertussen met doodsverachting bovenop smalle ijzeren stangen. Tegencultuur ingehuurd door de gevestigde orde. ,,Met die 150 inzamelcontainers voor plastic worden we een duurzamer polder’’, weet Wethouder Nederstigt. ,,Dat is goed voor ons en goed voor onze kinderen. We willen naar een honderd procent circulaire samenleving, waarin we niets meer weggooien, maar alles hergebruiken. We komen daarom in de Haarlemmermeer niet meer met een afvalbeleidsplan maar met een grondstoffenbeleidsplan. Textiel, papier, glas en plastic gebruiken als grondstof, niet als afval. Dat is goed voor het milieu en de gezondheid. Duurzaamheid loont. Wij denken dat we wel zo’n 400.000 euro verdiend hebben met ons beleid. Burgers gaan het dus op den duur ook in hun portemonnee merken. Afvalbelastingen kunnen straks misschien wel omlaag.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.