Actiespektakel dat geen tel verveelt

Foto Disney

Nanska van de Laar

De verstokte fans hebben er drie jaar op moeten wachten, maar nu is het moment eindelijk daar. Superhelden-dreamteam de Avengers komt weer de bioscopen in stormen.

Het Marvel-universum heeft in de tussentijd niet stilgestaan, want Captain America, Iron Man en Thor hebben ieder nog hun eigen film gehad. Maar in ’Age of Ultron’ bundelen ze hun krachten weer, samen met de Hulk, Hawkeye en Black Widow.

Regisseur Joss Whedon laat daar geen gras over groeien, in de openingsscène gaan alle remmen meteen los. Dankzij een ingenieuze cameravoering en idem vechtchoreografie, is in een indrukwekkend lang shot te zien hoe de zes superhelden zich door de vijandelijke linies in een besneeuwd bos heen beuken. Tony ’Iron Man’ Stark gaat aan de haal met de scepter van Loki (de vijand uit het vorige deel), maar niet voordat hij en zijn teamgenoten de verraderlijke gaven van Scarlet Witch en haar tweelingbroer Quicksilver aan den lijve hebben ondervonden.

Clichématige romantiek

En dat is nog maar het begin van de problemen, want wanneer Stark samen met Bruce ’Hulk’ Banner de scepter gebruikt om kunstmatige intelligentie op te wekken, met het idee om de wereld voorgoed de ultieme bescherming te bieden, keert het systeem zich al snel tegen de Avengers. En tegen de rest van de mensheid. De titelhelden stuiteren de hele wereld over om Ultron te stoppen, met een Oost-Europese stad als decor voor een overdonderende finale.

Niet alles in aanloop daar naartoe komt even goed aan. Whedons pogingen om zijn personages van meer achtergrond te voorzien, verzanden vaak in weinigzeggende karakterschetsen en clichématige romantiek. Maar ook al zijn die verwikkelingen weinig opzienbarend, het zorgt wel voor een welkome afwisseling binnen het actiespektakel, net als de kenmerkende droge humor. ’Age of Ultron’ duurt twee uur en twintig minuten, maar verveelt geen tel.

’Avengers: Age of Ultron’

Regie: Joss WhedonMet: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chris HemsworthDrie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.