’We kennen ieder hoekje’

Rebecca Duyverman en Shelby Kasse nemen deel aan het NK synchroonzwemmen.© Foto United Photos/Remco van der Kruis

Marcel Tabbers
Hoofddorp

Een Nederlands kampioenschap lekker dicht bij huis, op tien minuten reisafstand, is fijn. Voor de synchroonzwemsters Shelby Kasse en Rebecca Duyverman gaat dat zeker op komend weekeinde. Ze wonen immers om de hoek van het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp.

Voor beide zwemsters van de plaatselijke club ZPCH - en de nationale selectie - is er kans op eremetaal. Kasse begint te lachen. „Ik moet ondertussen wel zo beginnen te denken. Als soliste sta ik goed gekwalificeerd. Daarnaast zijn we met de ploeg ook kansrijk, hoewel De Dolfijn uit Amsterdam het ons heel lastig zal gaan maken, denk ik.”

De enige discipline waarop de scholiere van het Haarlemmermeer Lyceum niet uit zal komen, is het duet. „Adriani Vasilakis ging naar Australië. Partner weg, nationaal programma weg. Binnen de zwembond KNZB faciliteren ze namelijk alleen het nationaal duet. En even snel een nieuwe zwemster vinden is niet zo eenvoudig”, zegt de 18-jarige Kasse. „Ik zwem wel het duet als demonstratie. Met Nienke Grun.”

Verkocht

Voor Rebecca Duyverman geldt dat ze in het SKWA bijna hetzelfde programma ’draait’. De ’wow-factor’ over de sport is voor haar nog steeds aanwezig. „Waterpolo en wedstrijdzwemmen vond ik maar niks. Ik ben toen een keer naar een demonstratie synchroonzwemmen gegaan en was meteen verkocht. Het zag er zo mooi uit. Het totaalplaatje was prachtig”, zegt ze terwijl ze zich klaar maakt om met het team het water in te springen.

Sinds die tijd is het aantal wekelijkse trainingsuren opgelopen richting dertig. Tijd voor andere dingen is er niet of nauwelijks. „Ja, het is trainen, eten en slapen. En oh ja, tussendoor doe ik ook nog de Johan Cruyff Academy in Amsterdam, Marketing en Communicatie.”

Hoogtepunt

Na drie uur trainen in Hoofddorp is het tweetal klaar. Er is nog even tijd om over het NK heen te kijken naar de rest van het jaar. „Dit Nederlands kampioenschap is het hoogtepunt voor ons dit jaar. Vanuit het NOC*NSF is er weinig tot geen financiële ondersteuning en een wereldkampioenschap is verder weg dan ooit. Gelukkig heeft zich een sponsor gemeld die Team NL de komende drie jaar gaat ondersteunen. Dat is de firma Hellebrekers, een technisch installatiebureau werkzaam voor zwembaden”, zegt de 17-jarige Duyveman met enige trots in haar stem.

Het NK in eigen huis vinden beide topsporters ideaal. „We kunnen in de training gewoon al oefenen in het zwembad waar de wedstrijden zijn. We kennen ieder hoekje. Eigenlijk is het perfect.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen