Haarlemse zeefdrukstudio exposeert Down Under; werken van zeven kunstenaars ingescheept naar Sydney

Sigrid Calon, Plissé #2

Jan van der Ploeg, Untitled

Jan Maarten Voskuil, Black ‘n’ Blue Characters

Guido Nieuwendijk, muurschildering, Untitled© Foto Design by Toko

Esther Tielemans, Untitled,© Foto Noortje Knulst

1 / 6
Jaap Timmers

Zeven kunstenaars verbonden aan de Haarlemse zeefdrukgalerie Studio Onvervalst zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een expositie in Sydney. Plaats van handeling is de mondiaal toonaangevende galerie voor grafische ontwerpen Design by Toko van de Nederlanders Eva Dijkstra en Michael Lugmayr. Zij noemen het werk uit Nederland ’absoluut geweldig’.

De invitatie is eervol, zegt Vincent Uilenbroek, oprichter van Studio Onvervalst. ,,Het is mooi dat wij daar een show kunnen doen. Het contact ontstond via Instagram. Zonder de nieuwe media waren we niet op elkaars spoor gekomen.’’

De Haarlemse studio bestaat nog geen twee jaar en heeft inmiddels belangrijke Nederlandse kunstenaars in zijn stal opgenomen. Het Australische ’uitje’ onderstreept de artistieke betekenis van de groep, die dus overzeese belangstelling geniet.

De zeefdrukkunst leeft weer op. Deze techniek waarbij meerdere inktlagen handmatig door een fijnmazig raamwerk worden geperst, leent zich goed voor abstract werk en design. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de druktechniek onder meer populair bij het vervaardigen van politieke affiches en andere propaganda. De vormen doen ook denken aan de kunst van Piet Mondriaan en Kasimir Malevich.

Tot de geïnviteerde kunstenaars van Studio Onvervalst behoren Esther Tielemans, Sigrid Calon, Jan van der Ploeg, Guido Nieuwendijk, Tonneke Sengers, Vincent Uilenbroek en Jan Maarten Voskuil. De drie laatstgenoemden wonen en werken in Haarlem.

True Blue

De expositie, die vrijdag open gaat, heet True Blue en draagt de ondertitel ’Hedendaagse Nederlandse abstractie middels de kunst van het zeefdrukken’. Voor wie in de gelegenheid is: de verkooptentoonstelling duurt tot en met 31 augustus. Verkoopprijzen variëren van 150 tot 4000 euro. Adres: 461 Oxford Street, Paddington, Sydney.

In september zijn werken van Sigrid Calon en Jan van der Ploeg nog te zien op de internationale kunstbeurs Sydney Contemporary.

De kunstwerken zijn abstract en formeel. Haarfijn gedrukt, kleurrijk en met een enorme ruimtelijke impact. De kunststroming wordt ook wel Hard-Edge genoemd.

Muurschildering

Guido Nieuwendijk levert een muurschildering. Er zijn unica, multiples (gemengde technieken) en werken in edities (oplagen) te zien. Ook levert Haarlem een zeefdruk op plexiglas van Jan Maarten Voskuil. ,,Dat is een interactief werk bestaande uit zeventien transparante zeefdrukken in indigoblauw. Hang je die over elkaar heen dan ontstaat een perfecte cirkel’’, vertelt Uilenbroek.

,,De opening van True Blue in Sydney wordt een Nederlands feestje. Het wordt geopend door een vertegenwoordiging van het Nederlandse consulaat. Nee, we zijn er zelf niet bij. Een livestream met Sydney zou een optie kunnen zijn.”

Drijvende krachten Eva Dijkstra en Michael Lugmayr proberen verbindingen te leggen tussen architectuur, mode, kunst en design. Oorspronkelijk stond hun studio in Rotterdam. Ze verhuisden in 2001 naar Sydney. Het verhaal van Dijkstra en Lugmayr stond vorig jaar juni in Vogue Living.

Dependance in Sydney

Uilenbroek hoopt en overweegt een dependance van Onvervalst op te zetten in Sydney. ,,Het gaat goed, maar het is hard werken als je je vleugels wilt uitslaan. Zo werken we ook samen met online-platforms als We Like Art en FRAEMd om de zeefdrukken breder onder de aandacht te krijgen.’’

Studio Onvervalst (opgericht 27 november 2015) heeft dertig kunstenaars in zijn stal. De verkopen vertonen een stijgende lijn. Er zijn geregeld tentoonstellingen, onder meer bij Horizonverticaal en de Vishal. Onlangs had Uilenbroek een solotentoonstelling in galerie Dudok de Groot aan de Lauriergracht in Amsterdam. Daar gaat in de toekomst ook werk van Onvervalst verkocht worden. In oktober zijn de zeefdrukken te zien bij Castellvm Aqvae in Bloemendaal.

Figuratief

,,Het merendeel van ons aanbod is abstract’’, vertelt Uilenbroek. ,,Het is super grafisch en strak gevormd.’’ Neemt niet weg dat Studio Onvervalst ook figuratief werk verkoopt van onder anderen TRIK.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.