Daklozen vanaf 1 april ’s nachts opgevangen in Haarlem-Noord

Haarlem

De daklozen uit de nachtopvang aan de Bakenessergracht gaan per 1 april naar Haarlem-Noord. Ze worden daar opgevangen in het gebouw Velserpoort, pal naast het Spaarne Gasthuis.

In de opvang is plek voor 25 daklozen, zegt wethouder Jur Botter (D66). Hij heeft de voorzitter van de wijkraad dinsdagmiddag op de hoogte gesteld. Ook is dinsdag een brief gestuurd naar de buurtbewoners en de acht gezinnen die nu al in Velserpoort verblijven.

De nachtopvang aan de Bakenessergracht heeft vanaf vorig jaar november dienst gedaan als winteropvang. Hoewel de opvang alleen bedoeld was om daklozen bij de ergste kou een plek om te slapen te bieden tot 1 april, zat deze opvang elke avond vol met zo’n 25 tot dertig daklozen. De daklozen maakten zich vervolgens grote zorgen waar ze daarna naar toe moesten omdat er geen alternatief was.

Geen optie

De nachtopvang open houden op de Bakenessergracht was geen optie, vond Botter. Vandaar dat hij ergens anders naar toe moest en uitkwam bij gebouw Velserpoort. Daar worden nu al acht dakloze gezinnen opgevangen.

De planning was aanvankelijk dat daar per 1 juli ook een groep van 25 economisch daklozen uit Bennebroek bij zou komen. Dat loopt nu anders. Nu komt er dus al eerder een groep van 25 langdurige daklozen bij die per 1 april al naar Noord gaan. Meer daklozen worden er niet geplaatst in Noord, zegt Botter.

Deze groep wordt voor maximaal zes maanden opgevangen in Velserpoort, zegt Botter. Verder wil hij voor de zomer met een integraal plan komen voor de opvang van alle daklozen, want het lijkt erop dat er te weinig plekken zijn. Er is een 24-uursopvang in de Wilhelminastraat gekomen waarbij dertig daklozen in een traject worden gezet en worden klaargestoomd voor terugkeer in de maatschappij. De daklozen die daar zitten, mogen maximaal een half jaar in deze opvang blijven, maar de doorstroming stokt.

Geen vluchtelingen

De 25 daklozen die per 1 april komen, worden met busjes naar de opvang in Haarlem-Noord gebracht waar ze om acht uur ’s avonds aankomen. Ze krijgen daar eten, kunnen douchen en slapen en worden de volgende dag na het ontbijt weer met het busje naar het centrum van Haarlem gebracht.

In de brief aan de buurtbewoners legt de gemeente nog eens duidelijk uit dat het niet om vluchtelingen gaat en dat de opvang tijdelijk is. Ook voor deze daklozen wordt gewerkt aan een terugkeer in de samenleving, aldus de brief.

De gemeente houdt donderdag van 17 tot 19 uur een informatieavond in Velserpoort. Ook kunnen er via hesselink@haarlem.nl vragen worden gesteld.

De voorzitter van de wijkraad Delftwijk wil nog niet reageren in de krant. Zijn collega Cees van Putten van wijkraad Vondelkwartier vindt het belangrijk dat de groep goed wordt begeleid. ,,Maar dat is door de gemeente toegezegd”, zegt hij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.