Soap rond mails familie Slewe

De monumentale villa op Elswoutshoek© Archieffoto

Margot Klompmaker
bloemendaal

Er spelen zich wonderlijke taferelen af rond de veelbesproken mailwisseling tussen Rob en Hans Slewe, eigenaren van landgoed Elswoutshoek, en ambtenaren van de gemeente Bloemendaal. Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal en Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal hebben de mails opgevraagd bij de gemeente om er een openbaar debat over te kunnen voeren.

Volgens hen is er geen enkele sprake van beledigingen en intimidatie van de kant van de Slewes, zoals beweerd door ambtenaren.

Maar wethouder Marjolein de Rooij heeft de mails geheim verklaard. Heukels stapt naar de rechter.

Beide raadsleden hebben inmiddels een envelop van de gemeente ontvangen waarvan ze vermoeden dat de mails daarin zitten. Maar ze willen de envelop niet open maken. De raadsleden zijn namelijk bang dat ze dan aan geheimhouding zijn gebonden.

Notaris

Marielys Roos gaat de envelop dinsdag 16 december openen in het bijzijn van een notaris in restaurant Loetje in Overveen. En Leonard Heukels is met Thera Wolf (PvdA) naar de voorzieningenrechter gestapt. Hij wil schorsing van een niet-openbaar collegebesluit van 4 november waarin de mails geheim zijn verklaard.

Afgelopen donderdag kaartten Heukels en Roos de zaak aan in de gemeenteraad. Ze wilden van wethouder Marjolein de Rooij (ruimtelijke ordening, GroenLinks) duidelijkheid. Een aantal raadsleden, onder wie Heukels en Roos, heeft in september de mailwisseling ingezien in de kamer van de wethouder. Op dat moment waren in alle mails de namen van betrokkenen (ambtenaren, Slewes en derden) zichtbaar.

Volgens de raadsleden is afgesproken met de wethouder dat de persoonsgegevens onzichtbaar zouden worden gemaakt, zodat de stukken openbaar konden worden.

Openbaar

Maar uit een schrijven van een ambtenaar naar de Slewes begrepen de raadsleden dat de stukken toch later geheim waren verklaard. Leonard Heukels: ,,Dat is nooit afgesproken. Wij willen in het openbaar over de mails kunnen discussiëren.’’

Dat is noodzakelijk stelt Heukels omdat volgens hem de Slewes door de gemeente als een beledigende en intimiderende familie is weggezet. ,,Wij hebben in de mails niets kunnen ontdekken dat deze beweringen rechtvaardigt. Kennelijk moeten de mails daarom geheim blijven. De gemeente heeft geen poot om op te staan.’’

De raadsleden wilden afgelopen donderdag van wethouder De Rooij weten of in de ongeopende envelop de mails zaten en of de namen van de betrokken ambtenaren waren weggehaald. Ondanks herhaaldelijk aandringen gaf De Rooij daar geen duidelijk antwoord op. ,,U vraagt iets, ik stuur u een envelop met antwoord. Waarom durft u hem niet open te maken? Ik begrijp het niet”, liet ze de raadsleden weten.

Strafbaar

Heukels en Roos – en later ook Thera Wolf van de PvdA - ergerden zich aan de ontwijkende antwoorden van De Rooij. ,,We willen weten of de namen van ambtenaren zijn weggehaald of niet. Dat is toch een eenvoudige vraag? Waarom krijgen we geen duidelijk antwoord?’’ Maar De Rooij bleef vaag.

In een latere reactie naar de krant laat ze desgevraagd weten dat dit niet anders kon. ,,De mails zijn geheim. Ik mag daar in het openbaar geen uitspraken over doen. Dan ben ik strafbaar. Vandaar dat ik het zo formuleerde.’’

Heukels in een reactie: ,,Onzin. Als de wethouder iets erover had willen zeggen had ze kunnen vragen om een besloten vergadering.’’

Marielys Roos heeft wethouder De Rooij uitgenodigd voor de opening van de envelop in biefstukkenrestaurant Loetje.

De Rooij heeft bedankt voor de eer. ,,Ik ben veganist.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.