Schreeuw om oefenruimten

Paul Lips
HAARLEM

De Grote Markt was donderdagavond verklaard tot openbare oefenruimte ten behoeve van het Haarlems Muzikantenprotest. Tientallen beoefenaars van pop- rock- metal- en andere muziek besloten uit protest te gaan repeteren tegenover het Haarlemse stadhuis.

Dit vanwege een al jaren schrijnend gebrek aan oefenruimten. Versterkers en microfoons waren opgesteld en er werd naar hartenlust geoefend, vaak dwars door elkaar heen. ‘Wij willen oefenruimte’, was te lezen op een protestbord.

,,Fantastisch’’, vond Maurits Haenen, directeur van cultuureducatiecentrum Hart. Samen met enkele kopstukken uit de Haarlemse popscene heeft hij een plan ontwikkeld voor een oefenruimtecomplex annex muziekschool. Immers, wil Haarlem zich als popstad blijven manifesteren dan zal er nodig iets aan infrastructuur en educatie moeten gebeuren.

,,Ik oefen momenteel overal en nergens’’, zei rockveteraan Pim Scheelings. De poging om de bestuurders en citymarketeers van de stad wakker te schudden was geslaagd, met optredens van muzikanten als Maarten Veldhuis, Wouter Groenhart, Ron de Gruyl, Chielie, Jan Willem Reitsma en Niels van der Weiden.

,,Het is een mooi ongeregeld geregeld zootje’’, vond initiatiefnemer Joost Verhagen van de Haarlemse Popscene. Als klap op de vuurpijl kwam het Haarlems Straatorkest de gelederen versterken met blaasmuziek. Loutje keek  onverstoorbaar – lichtgitaar spelend – toe.

Videoverslag: Michel van Bergen

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.