Geitjes

Hein Flach

In mijn hoofd zit nog steeds dat bizarre beeld, van een foto die begin deze maand in Haarlems Dagblad werd afgedrukt.

Het was een marktkraam met een stapel gekookte geitenkoppen. De koopman was een Iraakse Koerd; de foto was genomen op de dagmarkt van Arbil, de hoofdstad van het autonome Koerdische gebied in Noord-Irak. De suggestie was duidelijk: wat we hier op het menu hebben, kan ook met jou gebeuren jongen, we hakken je zo in de pan. Het is daar dan ook oorlogsgebied.

Nu is een geitje in de pan geen slechte zaak. In de jaren zeventig was ik gek van de Stones-elpee Goats Head Soup - ik bezit nog de originele vinyluitgave met een vreemd inlegvel: een geitenhoofd drijvend in een pan met rode soep. De laatste jaren gaan wij frequent op vakantie naar Portugal. Daar weten ze ook wel raad met geitjes. Vrolijke beestjes in de wei, maar cabrito of chanfana - de traditionele stoofpot van geitenvlees uit de Beiras - is werkelijk niet te versmaden.

Woensdag kwam er echter een afschuwelijk bericht over geitjes uit ons eigen verspreidingsgebied. Gevilde geiten aangetroffen in de Ringvaart. Er waren ook stukken vlees vanaf gesneden. De politie tast volledig in het duister. Bij de kinderboerderij weten ze van niets.

Wie doet nu zoiets?

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.