Vuurwerk kost Hillegom 34 mille

Sjaak Smakman
Hillegom

Vuurwerkvandalisme heeft de gemeente Hillegom bij de afgelopen jaarwisseling in totaal 34.000 euro aan schade opgeleverd. De oproep van burgemeester Arie van Erk aan ouders om beter op te letten wat hun kinderen kopen, heeft volgens het college nauwelijks effect gehad.

Bij de jaarwisseling 2015/2016 was er in Hillegom al 26.000 euro schade door het opblazen van verkeersborden, straatkolken en afvalbakken. Het was voor Van Erk reden om afgelopen november een beroep te doen op ouders: kijk met wat voor vuurwerk je kinderen de straat op gaan en grijp in als ze zwaar vuurwerk aanschaffen, ook voor hun eigen veiligheid.

Kort na de jaarwisseling dacht Van Erk nog dat de schade meeviel, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn: de schade is zelfs een stuk hoger dan een jaar eerder. Het college zit een beetje met de handen in het haar, zo blijkt uit de antwoorden op vragen van GroenLinks over de vuurwerkschade. De oplossing zal vooral uit Den Haag moeten komt, laat het college weten, in de vorm van landelijke maatregelen tegen het zware (illegale) vuurwerk.

In Hillegom zelf wil het college proberen verkeersborden en afvalbakken beter te beschermen. Afvalbakken kunnen worden afgesloten, maar dat kost veel geld. ,,Maar een beter alternatief is ons niet bekend’’, aldus het college. Wel gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoek doen naar vuurwerk. Misschien levert dat nog wat bruikbaars op, hoopt het college.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.