Knap scenario, sterk spel

Hanneke van den Berg

Iedereen kent de Zapruder-film: het onthutsende amateurfilmpje waarop te zien is hoe president John F. Kennedy wordt doodgeschoten, in Dallas op 22 november 1963. Maar hoe kwam dat filmpje eigenlijk in het bezit van de autoriteiten?

In het sterke ensembledrama ‘Parkland’ zien we hoe Abraham Zapruder direct na de bloederige aanslag door veiligheidsbeambten op sleeptouw wordt genomen, op zoek naar een laboratorium dat de bijzondere super-8 film kan ontwikkelen. Tegenwoordig zou zo’n gebeurtenis door duizenden mensen tegelijk zijn gefilmd en binnen een mum van tijd op de sociale media staan.

Aangrijpend

Naast Zapruder volgen de filmmakers ook de geschokte dokters en verpleegsters, die de dodelijk gewonde president op hun operatietafel krijgen. Aangrijpend is het portret van Robert Oswald, de broer van de als moordenaar van JFK aangewezen Harvey Lee Oswald. Luttele dagen na zijn arrestatie wordt verdachte Oswald zelf vermoord.

In de pijnlijke slotscène zien we hoe Oswald begraven wordt op een afgelegen locatie. Lijkbezorgers weigeren hun medewerking. De compleet onschuldige broer Robert moet de aanwezige pers smeken om samen met hem de kist in het graf te tillen.

De makers van ‘Parkland’ hebben een grote historische gebeurtenis genomen en maken voelbaar welke enorme gevolgen die heeft voor een aantal ‘gewone’ mensen die er tegen wil en dank bij betrokken raken. Het knap in elkaar gestoken scenario van regisseur Peter Landesman wordt vlekkeloos uitgevoerd door een acteursensemble onder aanvoering van Paul Giamatti (Zapruder), Billy Bob Thornton (politiechef van Dallas) en James Badge Dale (Robert Oswald).

Vijftig jaar na de voor Amerika zo traumatiserende moord op de geliefde president bewijst ‘Parkland’ dat er nog steeds nieuwe verhalen over te vertellen zijn.

‘Parkland’

Regie: Peter Landesman

Met: Paul Giamatti, Marcia Gay Haden, Billy Bob Thornton

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.