Disney Live! toert door Nederland

Foto Disney

Foto Disney

1 / 2
Nanska van de Laar

Twee keer drie kwartier. Blijft de spanningsboog van kleine kinderen zo lang gespannen? Wel als Mickey Mouse en Assepoester over het podium bewegen.

Het jonge publiek schreeuwt, klapt en danst de hele tijd mee. En met jong bedoelen we ook echt jong: de groep drie tot acht jaar lijkt het best vertegenwoordigd. In het Londense theater waar wij de show onlangs zagen, gilde een 6-jarig meisje naast ons zich de longen uit het lijf, terwijl haar vier jaar oudere broertje onderuitgezakt spelletjes deed op zijn smartphone en slechts af en toe opkeek.

In het eerste deel van ’Mickey’s rockin’ road show’ trekken bekende Disneyfiguren als Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy met een bus door het land op zoek naar talent voor hun show. In het tweede deel krijgt die show gestalte en komen ook karakters als Buzz Lightyear, Teigetje, Assepoester en Woody uit ’Toy Story’ meer aan bod.

Een van de hoofdrolspelers is Emily Ebert, die Jessie uit ’Toy Story’ vertolkt. Ze heeft speciaal voor deze optredens de Nederlandse tekst moeten leren. Uitspreken hoeft ze die echter niet, bijna alles is playback. „Het publiek is gewend aan de stemmen uit de films, al dan niet nagesynchroniseerd. Die horen ze daarom ook tijdens de show. Maar omdat de mondbewegingen van mij wel moeten kloppen, leer ik met hulp van een taalcoach de teksten zoveel mogelijk uit het hoofd. Dat gebeurt voor elk land waar we optreden. Heel moeilijk is het doorgaans niet, al vond ik Mandarijn vrij lastig.” De spelers zijn overwegend Amerikaans, wel kent elk land enkele gastheren die de show live aan elkaar praten, in Nederland zijn dat Mario Perton en Martijn Stoffers.

Playbackbeleid

Dat strenge playbackbeleid kenmerkt de perfectie die Disney nastreeft. Al toert de show reeds vijf jaar over de hele wereld, nog steeds wordt elke voorstelling op video opgenomen en geëvalueerd. Wie niet optimaal presteert krijgt dat meteen te horen.

Tot voor kort was ’Disney Live!’ nog in Zuid-Europa te zien, maar door de recessie daar liepen de zalen niet meer vol. Reden voor het gezelschap, zo’n zestig man sterk inclusief techniek en - heel belangrijk - merchandising, naar Noord-Europa te trekken. Na Engeland en Zweden is Nederland aan de beurt. Slechts op vier plekken is ’Mickey’s rockin’ road show’ te zien, in zalen met minimaal 1500 plaatsen. Later dit jaar komt ook nog de ijsshow naar slechts twee Nederlandse hallen met tenminste 4000 stoelen.

De theatershow is energiek en vol dans en zang, hoewel er zeker in het begin redelijk wat gesproken tekst is. De decors zijn simpel maar effectief. Door gebruik te maken van filmbeelden lijkt het alsof Mickeys bus echt rijdt en vliegt.

Dat ’Disney Live!’ wereldwijd te zien is, is voor Emily Ebert uit Salt Lake City een belangrijke reden deel te nemen. „Ik volgde een opleiding ballet en cello. ’Disney Live!’ was mijn eerste sollicitatie en ik werd meteen aangenomen. Toen ik hoorde dat ik veel en ver zou reizen zei ik meteen ’ja’. Ik ben niet een echte Disneyfan, maar dat hoeft ook niet. Het is leuk werk, met jonge gelijkgestemde mensen. En het is geweldig om voor enthousiaste kinderen op te treden, die bovendien onze karakters al kennen.”

Blije mensen

Emily beseft terdege dat het publiek haar ziet als Jessie en niet als actrice of danseres. Elke stap en handeling ligt tot in detail vast, en eigen inbreng is er voor de artiesten niet bij. Emily Ebert: „Nee, ruimte voor improvisatie is er niet. Dat weet je van tevoren. Het maakt trouwens wel verschil of je in een theater of hal optreedt. Theater is intiemer, je hebt bijna contact met het publiek en voelt de energie van het podium naar de zaal gaan. Maar voor de kinderen is er weer minder ruimte om te springen en te dansen dan in een hal.”

Emily heeft ontdekt dat kinderen wereldwijd anders reageren. „In Azië, vooral in Japan, zijn ze veel rustiger dan in Europa of de Verenigde Staten.”

Korte tijd speelde ze een van de slechte stiefzusters van Assepoester, maar het liefst vertolkt ze toch Jessie, de stoere cowgirl uit ’Toy Story’. „Op het jongleren met hoepels heb ik extra getraind, net zoals mijn partner Woody lasso werpen moest leren. Verder vraagt deze rol veel dans. Daar ben ik natuurlijk blij mee, gezien mijn dansachtergrond. Nee, aan mijn muziekopleiding heb ik hier niet veel. Maar misschien in de toekomst, ik hoop later op rollen in musicals.”

Voorlopig zit ze nog goed bij Disney. „Spelen in een Disneyshow heeft een groot voordeel: je hebt altijd te maken met blije mensen. Als ik eens een slechte dag heb, en dat gebeurt gelukkig niet zo vaak, dan verdwijnt dat meteen op het podium.”

Na afloop van de theatershow is het jochie met de smartphone snel verdwenen. Het jongere zusje staart stil naar het rode gesloten gordijn, hopend dat haar helden nog even terugkeren. Hoe vond ze de voorstelling? ’Fantastisch!’ En wat was het mooiste? ’Alles!’

Voorstellingen

’Disney Live! Mickey’s rockin’ road show’: Amsterdam Rai 11 t/m 13 oktober. www.disneylive.nl

’Disney on ice worlds of fantasy’: Utrecht Jaarbeurs 25 t/m 29 december. www.disney.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.