'De Kleenex Kronieken': een romandebuut van grote souplesse

Nanska van de Laar

In het Belgische Mortsel wordt de tijd gemeten in ’voor het bombardement’ en ’na het bombardement’.

Op 5 april 1943 werd de wijk Den Ouden God getroffen door ’friendly fire’, geallieerden die beoogden de in Duitse handen zijnde Erlafabriek te treffen, maar verkeerd mikten. In vrijwel elk gezin waren doden te betreuren. Die plek speelt de hoofdrol in het debuut van de Vlaams-Nederlandse Neske Beks.

Heen en weer springend in de tijd verhaalt Beks over Priscilla, dochter van een Senegalese moeder en een Vlaamse vader. Na de dood van haar moeder, als Priscilla nog heel klein is, zorgt haar ’bomma’ voor haar. Daaromheen zijn er Dédé - ziekenhuisdirecteur en tevens de geliefde van bomma - Toussaint de dodenaflegger - die net als Priscilla half zwart, half blank is - en Billie - zijn altijd droevige zus - getrouwd met Dédé. En niet te vergeten: de dikke Madam met de koeken die telkens opnieuw opduikt.

Met grote souplesse schakelt Beks moeiteloos van heden naar verleden en brengt trefzeker en liefdevol haar personages tot leven. Met humor en oog voor detail schildert zij het leven in het stadje waar de helft van de bewoners in de bierfabriek werkt en de andere helft in de Kleenex-fabriek.

Fictie

Neske Beks: De Kleenex Kronieken. Uitg. De Harmonie, 17,90 euro

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.