Tweehonderd jaar ’Camera Obscura’: nog steeds is het prachtig

Hanneke van den Berg

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Hildebrand (pseudoniem van Nicolaas Beets) zijn beroemde ’Camera Obscura’ schreef.

Vanwege dit jubileum zijn de verhalen, die nog steeds als een hoogtepunt van de 19e eeuwse Nederlandse literatuur gelden, uitgebracht in een speciale uitgave. Cees van Ede leest ze voor op vier cd’s. En in het begeleidende boekje geeft Peter van Zonneveld, als Neerlandicus verbonden aan de Universiteit van Leiden, uitgebreide uitleg over de verhalen.

Ofschoon, of misschien juist omdat, de taal in de ’Camera Obscura’ natuurlijk nogal ouderwets klinkt, is ieder verhaal op zich een genot om naar te luisteren. Zo bloemrijk, zo verfijnd is taal heden ten dage vaak niet meer. Ook kon Hildebrand haarscherp de gewoonten en onhebbelijkheden van de burgerij uit die tijd blootleggen.

Het bijbehorende boekje is prachtig vormgegeven, met fraaie illustraties, schoolplaten en zelfs een afbeelding van een puzzel met een afbeelding van een van de verhalen.

Met dit boekje in de hand zullen leraren van het middelbaar onderwijs wellicht zelfs jongeren nog enthousiast kunnen maken over de ’Camera Obscura’.

Luisterboek

Hildebrand: Camera Obscura. Speciale uitgave. Uitg. Rubinstein, €24,95. Boek met vier cd’s.

Vijf sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.