EDO veel te slap in hoofdklasse

Bart Slegers
haarlem

,,Ik moest even een momentje voor mezelf. Anders ga ik verkeerde dingen zeggen", blikte EDO-doelman Kenny Heemskerk veelzeggend terug op de inktzwarte middag van zijn ploeg. De Haarlemmers beleven maar weinig plezier aan de terugkeer in de hoofdklasse. RKAVV was met 1-4 duidelijk te sterk.

Heemskerk, de 37-jarige sluitpost, zag het allemaal van heel dichtbij gebeuren. ,,We ervaren wedstrijden, maar beleven ze niet", zo luidde het duidelijke commentaar. ,,Hoe wij tegen RKAVV de doelpunten weggeven, kan echt niet."

RKAVV, bepaald geen wonderploeg, hield het simpel tegen het piepjonge EDO. Gewoon op de juiste momenten druk zetten, geen zelfoverschatting en vooral de tweede bal winnen. ,,En dan willen wij teveel blijven voetballen. Dat kan soms niet met een man in de rug", aldus Heemskerk. ,,Nu ben ik blij dat ik op zondag voetbal. Heb ik op maandag de afleiding van mijn werk."

Sterk

Waar EDO vorig jaar nog sterk opende in de topklasse tegen AFC en FC Lienden is het heel anders. ,,Dan kan het vanaf nu misschien wel juist een heel mooi seizoen worden", glimlachte Heemskerk. ,,We gaan echt wel veel punten pakken, maar het is wel zaak dit de komende twee uitwedstrijden om te draaien. Het zelfvertrouwen moet terugkeren."

Kinderlijk eenvoudig. Ze vielen als rijpe appelen en RKAVV kreeg bij drie van de vier goals hulp van EDO. Eerst ging rechtsback Elroy Tuur dom in de fout. Door eerst de tegenstander in het strafschopgebied toe te laten en daarna in een kansloze hoek neer te leggen. Jari de Jong benutte de strafschop.

Vrij

Over de 0-2 kun je twisten, want velen dachten aan een ingooi. ,,Maar dan ben ik ook ongeveer de enige die protesteert. Dan moet je er met vijf man op af rennen. De volgende keer fluit hij dan een keer in ons voordeel", blikte Heemskerk terug.

Geheel vrij kon de sterke spits Rowendy Schoop inkoppen. Weer was er geen houden aan voor de keeper. Eén minuut later stond de gehele defensie werkeloos toe te kijken hoe RKAVV bijna 0-3 achter Heemskerk kopte.

EDO stelde er bar weinig tegen over. Af en toe een speldenprikje van Arno Dijkstra of Ron Rosenhart. Trainer Roy van der Mije miste wel enkele belangrijke routiniers, maar dan nog ging EDO veel te slap de duels aan. ,,Je kunt routine missen, maar dat heeft niets te maken met een gebrek aan scherpte", was Heemskerk realistisch.

Gevaarlijker

Ook in het tweede bedrijf bleef RKAVV gevaarlijker. Een derde goal bleef dan ook niet uit. Rechtsback kreeg een vrije doortocht en tekende voor de beslissing. De mooiste kwam op naam van Job Verhagen, veruit de beste man van het veld, met een prachtig schot in de kruising.

In de slotminuten deed Terence Groothusen nog iets terug om de eer te redden. Maar die eretreffer voelde aan als een heel klein pleistertje op een heel pijnlijke wond.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen