Damherten Waterleidingduinen voorlopig gered

amsterdam

De Amsterdamse gemeenteraad wil voorlopig geen damherten afschieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar eerst het effect van hekken afwachten.

Dat is een tegenvaller voor PvdA-wethouder Carolien Gehrels. Toch hoopt ze volgende week instemming van de raad te krijgen over een afgezwakt voorstel, waarbij onder voorwaarden op een nader te bepalen tijdstip toch kan worden overgegaan tot het doden van herten.

Het overgrote deel van de raad erkent dat afschieten nodig kan zijn om overlast in plaatsen als Bloemendaal en Overveen te bestrijden, bleek woensdagavond bij een debat. Maar eerst moeten alle andere opties zijn geprobeerd, zoals het plaatsen van hekken. Door een fout van de gemeente Bloemendaal is het plaatsen van hekken langs de oostkant van de AWD een jaar vertraagd.

Gehrels zoekt de komende dagen met de provinciebestuurder Jaap Bond naar een compromis om de raad alsnog over de streep te trekken. Ze sluit niet uit dat Bond de voorkeur geeft aan een zogenoemde aanwijzing, waarmee hij de gemeente kan passeren en zelfstandig kan besluiten tot het afschieten van herten. Volgens de provincie zouden jaarlijks enkele honderden dieren moeten worden gedood.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.