Strand van Zandvoort krijgt drie filmfestivals deze zomer

© Foto United Photos/HMC

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Het strand van Zandvoort krijgt drie filmfestivals deze zomer. De filmvertoningen zullen worden verzorgd door Rooftop Movie Nights. Deze Amsterdamse evenementenorganisatie is bekend geworden door haar filmvoorstellingen op verrassende locaties, zoals op het dak van het Nemo Science Museum in Amsterdam.

De organisatie was al twee keer kleinschalig actief in Zandvoort tijdens eerdere edities van het Pop-Up Weekend aldaar. Nadere gesprekken met de gemeente hebben geleid tot het plan om een en ander veel grootser aan te pakken. Dat worden deze zomer drie weekenden - in juli, augustus en september - als op zowel de vrijdag- als de zaterdagavonden films vertoond zullen worden op het noordstrand van Zandvoort. Die locatie biedt ruime aan duizend toeschouwers per voorstelling.

Programma

Het programma zal op een later moment bekend worden gemaakt. Vooralsnog gaat Rooftop uit van één film per avond. Dat heeft te maken met het late tijdstip waarop met de vertoning begonnen kan worden; het moet immers donker zijn. Tegelijkertijd moet ook rekening gehouden worden met de reguliere sluitingstijden voor activiteiten op het strand.

Binnen de Zandvoortse Pop-Up-organisatie leeft ondertussen de wens van twee vertoningen per avond. Daarover zal daarom toch nog met de organisator worden overlegd. Daarnaast wordt nog gedacht over de mogelijkheid om een van de filmweekends uit te breiden met een foodfestival.

Subsidie

Om een en ander van de grond te tillen, stelt de gemeente Zandvoort een garantiesubsidie ter beschikking van 15.000 euro. Dat is minder dan de 20.030 euro die Rooftop had aangevraagd. De organisatie heeft de totale kosten voor het evenement geraamd op 78.500 euro.

B en W van Zandvoort verwachten dat het filmfestival de badplaats flink wat ’exposure’ zal opleveren. Rooftop is immers in Amsterdam een populaire organisatie met 1.800.000 volgers op Facebook, wekelijks 99.000 pagina-clicks op haar website en een nieuwsbrief met 25.000 deelnemers.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.