Heemstede en Bloemendaal willen overleg over zorg

Sjaak Smakman
heemstede/bloemendaal

Niet alleen in Heemstede, ook in buurgemeente Bloemendaal wil de gemeenteraad in een regelmatig gezamenlijk regionaal overleg de vinger aan de pols houden bij de overheveling van taken op het gebied van werk en zorg van het rijk naar de gemeenten.

De motie die beide gemeenteraden daarover unaniem hebben aangenomen, komt binnenkort ook in Haarlem, Zandvoort en Haarlemmerliede en Spaarnwoude aan de orde.

Het Heemsteedse CDA nam het initiatief voor zo’n regionaal overleg en werd daarbij al direct gesteund door D66. Tijdens de raadsvergadering sloten de overige partijen zich daarbij aan. Het idee achter het regionaal overleg is tweeledig: veel nieuwe taken worden regionaal aangepakt, waarbij vooral de wethouders de zaak oppakken.

De zogeheten decentralisatie is volgens de Heemsteedse CDA-fractievoorzitter Marieke Waterlander echter zo ingrijpend voor veel inwoners dat (ook) de raadsleden daar echt bovenop moeten zitten. De tweede reden is dat de raadsleden veel beter zicht kunnen krijgen op de vraag of ergens een probleem zit als duidelijk is hoe het in de andere gemeenten gaat op dat punt.

De raadsleden willen voorlopig twee keer per jaar met de wethouders om tafel om de stand van goed door te nemen. Ook kunnen ze zorginstellingen of bijvoorbeeld werkgevers uitnodigen om hun ervaringen en suggesties aan te horen.

Het plan gaat nu via de griffies en de diverse zusterfracties naar de gemeenteraden in Haarlem, Zandvoort en Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.