’Applaus van de deelnemers’

Rob Spierenburg
Haarlem

Een groot sportief evenement strak organiseren en tegelijkertijd voorzien van een losse sfeer. Weinigen zijn daar toe in staat. De mensen achter de Kees Jongert Bokaal lukt het keer op keer. Zaterdagavond genoten zo’n 200 schaatsers verdeeld over twaalf ijsverenigingen met volle teugen van de 32ste editie van het eendaagse toernooi.

Al in november begint ijsclub Kees Jongert uit Heemskerk aan de jaarlijkse zelfkastijding. Want je moet het maar doen als klein cluppie met maar 350 leden. Natuurlijk vormt het draaiboek van de vorige editie (het evenement startte in 1985) een betrouwbare basis voor een nieuw succes. Maar dan nog levert het in de steigers zetten van het toernooi enorme bergen werk op.

Matthy van Klaveren kent het klappen van de zweep, want hij bemoeit zich al vanaf de start met de organisatie. „We doen het met z’n vieren. Vanaf november is het regelen, regelen en nog eens regelen.” De Kees Jongert Bokaal brengt jaarlijks ruim vijftig vrijwilligers op de been. „Gelukkig kost het ons niet bar veel moeite om die mensen te vinden.” De werknemers ’om niet’ worden bij vele deelnemende ijsclubs vandaan geplukt.

Sponsors

Een minstens zo belangrijk aspect is het vinden van sponsors. Want ga maar na; in alle categorieën (een kleine dertig) ontvangen de eerste drie deelnemers een medaille. De vrijwilligers moeten worden gevoed en gedrenkt. Met een beetje geluk speelt de ijsclub quitte. En de beloning voor Kees Jongert? „Applaus van de deelnemers”, zegt Van Klaveren.

Doordat IJsclub Haarlem vanwege kwantiteit en kwaliteit er in de regel met de wisseltrofee van door ging, besloot de organisatie al in 1991 om een extra prijs in het leven te roepen: de ’Runner-up trofee’. Deze wordt gewonnen door de vereniging die ten opzichte van de drie voorbije jaren de meeste progressie boekt. Bestuurders en deelnemers van de vermaarde Spaarndamse ijsclub Nova Zembla dichtte zich voor aanvang van editie nummer 32 grote kansen toe om deze beker in de wacht te slepen. Ze kregen gelijk. Nova Zembla vertoefde de voorbije jaren steevast in de kelder van het eindklassement. Zaterdagavond eindigde de dorpelingen op de zevende plaats (de winst was voor de Noordwijkse IJsclub) en pakten daarmee de ’Runner-up Cup.

Verdurmen

Jim Verdurmen speelde een belangrijke rol in dit succes. De 52-jarige sportveelvraat werd zesde op de 500 meter (masters) en pakte een vierde plaats op de 3.000 meter. „Ik doe hier al zeker voor de tiende keer aan mee. Omdat het een enorm leuk toernooi is met veel publiek. Schaatsen is een heel individuele sport. Maar op dit evenement staat de club centraal.”

Komende week staat voor Verdurmen in het teken van de WK Masters in Leeuwarden. De Spaarndammer hoopt er het beste van. „Maar zoals we allemaal weten is schaatsen een aaneenschakeling van teleurstellingen met af en toe een lichtpuntje.”

Veel deelnemers genoten zaterdagavond van zo’n lichtpuntje. Bijvoorbeeld door een persoonlijk record te rijden. Die van Mats Stoltenborg sprak het meest tot de verbeelding. Met zijn tijd van 3.53.78 reed de Hoofddorper op de drie kilometer zowel zijn pr als het zes jaar oude baanrecord van Bob de Jong uit de boeken. Maar ook menig mindere God ging sneller dan ooit. De speaker vergat er niet één te noemen. Telkens schalde vervolgens een hartelijke felicitatie uit de luidsprekers. Het typeert de aanpak van ijsclub Kees Jongert. De schaatser staat er centraal en niemand anders.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen