De ene Sintfilm iets leuker dan de andere

Hanneke van den Berg

Oktober. De pepernoten liggen al weken in de winkel en het gekrakeel over vermeend seksistische speelgoedfolders is weer losgebarsten.

Tijd dus voor de jaarlijkse sinterklaasfilm van Martijn van Nellestijn, die sinds ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ (2008) honderdduizenden argeloze kinderen met ouders naar de bioscoop wist te lokken.

In de nieuwe editie ‘Sinterklaas en de pepernoten chaos’ wordt het feest bedreigd door de crisis. Dat had leuk kunnen zijn, ware het niet dat de filmmaker grossiert in zouteloze humor en afgezaagde grappen. Gekke bekken trekkend draaft Van Nellestijn op als de helft van het boevenduo Boris en Joris. De mannen proberen de sint dwars te zitten door de - opzichtig door de firma Koopman gesponsorde - kruidnotenvoorraad te stelen. In navolging van de regisseur schmieren BN’ers als Gerard Joling, Patty Brard, Tony Neef en Joop Braakhekke er gênant op los. Voor deze tenenkrommende vertoning heeft uw recensent geen ene pepernoot over.

De tweede bioscoopaflevering van de tv-serie ‘De club van Sinterklaas’ is beter verteerbaar. Ook hierin probeert een snoodaard de sint een hak te zetten. In dit geval is dat de van ‘Piet Piraat’ bekende Peter van de Velde, die als speelgoedwinkelier zijn omzet ziet kelderen zodra de Sint nadert.

Waar Van Nellestijn een flutverhaal probeert op te poetsen met gelikte (maar ongemotiveerde) camerabewegingen, daar kiest ‘De club van Sinterklaas & de Pietenschool’ voor een wat simpelere aanpak. Deze film heeft een wat minder stompzinnig scenario en af en toe zelfs met een aardige grap. Bovendien heeft deze film met de jonge Sem van Dijk, die in Spanje het kasteel van Sinterklaas mag bezoeken, een sympathieke hoofdpersoon in huis.

‘Sinterklaas en de pepernoten chaos’ .

Regie: Martijn van Nellestijn.

Eén ster.

‘De club van Sinterklaas & de Pietenschool’. Regie: Melcher Hillmann.

Twee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.