Arian Foppen is chauffeur én vriend van Jon van Eerd

Jon van Eerd en Arian Foppen. Foto Hollandse Hoogte

Nanska van de Laar

Bij het maken van de foto bij dit verhaal is het in één klap duidelijk: Jon van Eerd en Arian Foppen hebben he-le-máál geen werkrelatie. Het zijn vrienden.

De plaat wordt gemaakt bij de fontein op het Frederiksplein in Amsterdam, en de twee zijn net twee pubers op een schoolreisje. Foppen springt bij Van Eerd op de rug en de acteur deponeert zijn P.A. (persoonlijke assistent) na enig dreigen daadwerkelijk in het water. Lachen, gieren, brullen. Hopelijk overleven de schoenen het bad.

,,Je moet goed met elkaar kunnen opschieten, want je zit veel uren met elkaar in de auto”, vertelt Arian Foppen. ,,Er geldt één regel”, vult Van Eerd aan, ,,wat in de auto wordt gezegd, blijft in de auto. Je moet elkaar kunnen vertrouwen.”

Arian Foppen is sinds twee jaar de chauffeur van de komiek. En langzaam maar zeker ,,heeft hij zijn kont er steeds meer ingedraaid”, zoals Van Eerd het gekscherend uitdrukt. Sinds het moment dat Foppen het stuur in handen kreeg, neemt hij ook dingen als het agendabeheer en bijvoorbeeld de planning van interviews voor zijn rekening. ,,Ik dacht dat dat er gewoon bij hoorde”, lacht hij daar nu over. ,,En het heeft nooit gevoeld als werk.”

Kruiwagen

Een vriend van Foppen was hoofd techniek bij Rick Engelkes Producties. Daar zochten ze een chauffeur om acteurs voor de voorstelling ’Huisvrouwenmonologen’ door het land te rijden.

,,Ik had al toegezegd, toen ik een telefoontje kreeg of ik hals over kop in zee wilde gaan met Jon van Eerd. Als chauffeur en tevens company manager. Dat is iemand die bij een reizend theatergezelschap het dagelijkse reilen en zeilen voor zijn rekening neemt, zodat de cast zich volledig kan focussen op het stuk. Langzaam maar zeker is die rol uitgegroeid tot die van persoonlijke assistent. Je bent er voor de hele crew, maar meer voor Jon.”

Foppen, een ras-Amsterdammer, heeft zelf ook acteerambities en volgde een toneelopleiding. Alleen al voor de ervaring was hij graag met Van Eerd meegegaan, zegt-ie. ,,Dat hij erbij is, scheelt enorm in de stress”, vindt Van Eerd. ,,Hij begrijpt wat er gaande is. Frustratie, plezier, zenuwen. Zo ben ik een enorme zenuwpees en dan is het fijn als iemand je opvangt. Daar raak je aan gewend. Hij is voor mij ongelooflijk onmisbaar geworden. Wat begon als een werkrelatie is in twee jaar uitgegroeid tot vriendschap. Als Arian niet regelmatig met een blondine aan zou komen zetten, zou mijn man er misschien iets achter zoeken.”

Zoals Foppen veel regelt voor Van Eerd, probeert laatstgenoemde dat ook te doen voor zijn assistent. Maar dan meer als kruiwagen in het acteervak.

,,Ik ken jammer genoeg niet zoveel tv-regisseurs, maar ik laat zijn naam zoveel mogelijk vallen als ik hoor dat ze zijn type zoeken. Bij het toneel gaat het vaak op die manier. Het is een kwestie van netwerken, de juiste mensen kennen. Als je er eenmaal inzit, loopt het vanzelf”, zegt de gevestigde komiek.

De acteur gebruikt de auto als een soort rijdend kantoor. Hij schrijft onderweg veel en doet wat regelwerk. Er mag dan ook geen radio aan in de auto, en roken is uit den boze.

Geen kuipjes

En hoewel Foppen een belangrijke stem heeft in de keuze van de leasebak (,,hij moet er per slot van rekening mee rijden”), moet de voiture aan één voorwaarde voldoen: een rechte bank achterin en geen kuipjes.

,,Ik zit altijd achterin. Bijrijdersstoel helemaal naar voor, hoofdsteun eraf. En ik moet er kunnen liggen. Slapen gaat niet in kuipjes”, verklaart Van Eerd.

Het is duidelijk, de twee zijn blij met elkaar. ,,Als Arian tijdens het seizoen weg zou vallen, moet ik twee anderen aannemen”, in de woorden van Van Eerd. Puur toevallig blijken de twee ook nog bijna buren te zijn op een Amsterdamse gracht. Op dit moment is dat wel handig. Van Eerd gaat de hoofdrol spelen in de musical ’Moeder, ik wil bij de revue’, een productie van Joop van den Ende. De kluchten van Van Eerd spelen door het hele land, deze musical staat avond aan avond in het Beatrix Theater in Utrecht. Er wordt dus niet gereisd. ,,We zien elkaar op onze vrije dagen”, zegt Foppen, die voorlopig zijn geld verdient als assistent-bedrijfsleider van het restaurant van soapie en presentator Tim Immers. ,,Totdat Jon weer met een eigen voorstelling komt”, kijkt Foppen alweer een seizoen verder.

Van Eerd is al aan het schrijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.