Pioniers nu al met de rug tegen de muur

Monne Reitsma
Hoofddorp

Vaessen Pioniers is de play-offs begonnen met een driedubbele nederlaag tegen lijstaanvoerder Amsterdam. Op zaterdag werd het eerst 3-2, waarna met 7-2 een nieuwe verliespartij volgde. In Hoofddorp ging het met 6-8 opnieuw mis.

Het team van Robert Klaver staat dus met nul punten voor een vrijwel onmogelijke opgave om nog iets te maken van het toetje van de competitie, want in de resterende zes duels mag feitelijk geen enkele fout meer worden gemaakt. Bovendien is Pioniers daarbij volledig afhankelijk van de andere resultaten. Na afloop ging het dan ook vooral over de opzet van de play-offs, waarin de als vierde geëindigde Hoofddorpers als enige geen startbonus hebben.

Iedereen benaderde het vanuit zijn eigen optiek. Zo vindt eerste honkman Markjan Moorman het maar niets. ,,Wij staan met de rug tegen de muur en ik vind het gewoon geen eerlijk systeem. Play-offs en Holland Series halen altijd het beste boven bij ons, maar al na drie wedstrijden gaat het nergens meer over en gaat het seizoen als een nachtkaars uit.”

Competitievervalsing

Oud-ploeggenoot Michael Duursma, nu korte stop bij Amsterdam, heeft ook zo zijn gedachten. ,,Ik speel nu twintig jaar hoofdklasse en het aloude systeem met een tegen vier en drie tegen twee is toch het beste. Waar ik vooral bang voor ben is competitievervalsing. Want nu het doek voor Pioniers nu al gevallen lijkt, spelen zij alleen nog zes veredelde oefenwedstrijden. Met wat voor team gaan ze dat doen, met rookies? Dat is dan in het voordeel van Neptunus en Kinheim.”

Ook voorzitter Peter van ’t Klooster is not amused: ,,Dat we vierde worden, hebben we aan ons zelf te wijten. Maar moet je daarvoor ’gestraft’ worden door met nul punten te beginnen en met bovendien nog eens zes uitwedstrijden en maar drie thuisduels? Wie gaat het gemis aan entreegelden en kantine-inkomsten compenseren? Ik ga dit opnieuw aan de orde stellen bij de bond en in het hoofdklasse overleg.”

Hervat

Zaterdag werd het duel hervat dat afgelopen donderdagnacht bij een 2-2 stand werd afgebroken door de regen. Het ging direct al mis toen de tiebreak van de tiende inning door een vrije loop met volle honken het winnende derde punt voor Amsterdam opleverde.

Pioniers beet door de zure appel heen en probeerde wat te maken van het aansluitende nieuwe duel. Bij 2-0 en 2-1 was er lange tijd evenwicht, totdat de thuisploeg op reliever Sedley Karel via twee hits uitliep naar 4-1. Het werd nog 4-2 via Vince Rooi, maar feitelijk was de strijd gestreden. Het inzetten van in totaal vijf pitchers kon niet verhinderen dat de Amsterdammers simpel uitliepen naar een 7- 2 zege. In Hoofddorp kwam Amsterdam simpel op een 0-5 voorsprong. De thuisploeg scoorde daarop drie tegenpunten en kwam zelfs terug tot een perspectiefrijke 6-6 tussenstand. Maar door een wilde worp en een fout kwamen de bezoekers in de laatste slagbeurt toch in een zetel terecht.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen